Управляващите решиха: 250 лв. помощ от 1 до 4 клас няма да има, но обещаха "подаръци ще има"

Антония Чорева 12 юли 2017 в 14:33 13125 0

Учениците няма да получават еднократна помощ 250 лева в първите 4 години от обучението си, реши парламентът.

Предложението за промяна на Закона за семейните помощи за деца беше на БСП, които искаха да се въведе еднократна помощ за учениците от началния курс на обучение от 1 до 4 клас. За да се случи промяната, са необходими 30 млн. лева допълнително от държавния бюджет. 

„За“ законопроекта гласуваха 84 народни представители, „против“ -25, „въздържали се“ - 72, с което той бе отхвърлен.

"За" бяха БСП, ДПС, а Воля на Веселин Марешки отново ги подкрепи. ГЕРБ и Обединени патриоти гласуваха разнозначно - въздържал се и против.

Дебатът по темата обаче беше два часа - започна от националната статистика как ученици нямат пари за два чифта обувки, цитира се родното стихотворение за "Дядо Мраз" и стигна до това кой е от СДС, кой е от ГЕРБ.

Още в началото Клавдия Ганчева от ГЕРБ заяви, че партията ѝ няма да подкрепи промените, тъй като не е ясно на какъв принцип БСП определя, че децата до 4-ти клас имат нужда от подкрепа в сравнение с останалите ученици и не може да се противопоставят децата от 1-ви до 4-ти клас с тези от 5-ти до 12-ти клас.

"Нали Борисов поиска магистрала на знанието. На колко скорости живеят нашите деца", попита Георги Гьоков от БСП.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обаче се обърна директно към БСП: "Твърде дълго управлявахте държавата, тази бедност е наследена от вас", каза той.

"Подаръци ще има за всички от сърце, подаръци ще има, но не от БСП", рецитира той детската песничка.

Хасан Адемов от ДПС изтъкна, че проектът е добър, защото е стъпка в борбата с ранното отпадане от училище.

И разговорът от социален премина в партиен.

Спас Гърневски от ГЕРБ попита БСП колко години са управлявали. "От 3 месеца искате непрекъснато пари, а когато сте на власт не давате. Да ви изброя ли за колко категории искахте пари- пенсии, заплати, учители, лекари, полиция, градушки, облаци. Не давате, а искате да получавате. Тази политика няма как да се разбира. Не сте социална, социалистическа или социалдемократическа партия, вие сте популистка партия и го доказвате всеки път“, каза още Гърневски.

Отвърна му Весела Лечева от БСП: „50 хил. напускат страната всяка година. Всяка година 20 хил. деца отпадат от образователната система. Това е само от 8-те години на управление на ГЕРБ“, посочи депутатът. „Хубаво е да се връщате толкова години назад, тъй като бяхте член на СДС“, каза още Весела Лечева. Гьоков също се включи: "След като напуснахте СДС се еманципирахте от тях, може би скоро ще трябва да напуснете и ГЕРБ, защото вървят по същия път".

Същите тези бяха повторени няколко пъти в рамките на два часа, но накрая решението беше, че еднократната помощ остава само за първи клас - 250 лева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови