Украинците си отиват. Заради хаос и омраза

Георги А. Ангелов 26 май 2022 в 12:21 34524 22

Снимка БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ

600 души бяха преместени с автобуси в друг хотел в Слънчев бряг на 23 май, но само временно, до края на месеца.

Украинските бежанци масово напускат България и се завръщат в Украйна, сочат данните на Гранична полиция и наблюденията на доброволците, които помагат на избягалите от войната. Една от причините е неяснотата какво ще се случи само след седмица, когато бежанците трябва да напуснат хотелите, в които са настанени.

Продължава тенденцията от последните дни България да напускат повече украински граждани, отколкото да влизат,

каза пред OFFNews Лора Любенова, говорител на Гранична полиция.

За последните 24 часа в България са влезли 2165 украински граждани, а са я напуснали 3563.

Повечето от тях се завръщат в Украйна, според наблюденията на доброволците, с които разговаряхме. Само през последното денонощие през пункта на Дуранкулак са преминали 27 автобуса с украинска регистрация, отправяйки се към Румъния. В същото време в България са влезли седем автобуса с украинци, бягащи от войната, каза пред БТА директорът на Областния съвет на БЧК в Добрич д-р Артюн Еринозов. 4 от автобусите са били с по 10-15 човека. 

Това, че повечето украинци се завръщат в Украйна, се потвърждава и от данните на Гранична полиция - 2500 от излезлите от страната са преминали границата с Румъния, основно през пунктовете Русе и Дуранкулак. За седмица бежанците от Украйна в България са намалели с 6500 души. Преди седмица украинските граждани са били 102 000, а днес те вече са 95 500, според данните на Гранична полиция. От началото на войната в България са влезли 284 329 украински граждани. Това означава, че близо 190 000 бягащи от войната са напуснали България. 

Подобна е ситуацията и в други страни, като в Полша, която прие най-голям брой украински бежанци. През двете седмици до 23 май броят на украинците, които се връщат вкъщи от Полша (345 000), надвишава броя на тези, които влизат в Полша (253 000).

Хаос, дезориентация и доплащане

С приближаването на 31 май, когато трябва да се освободят повечето хотели, неизвестностите за настанените в морските хотели украинци се увеличават. Най-остър е проблемът във Варна и близките курорти, които подслониха огромна част от бежанците.

Според официални данни, към днешна дата в хотели, на които държавата плаща на хотелиерите по 40 лв. на ден на настанен човек, са отседнали 59 335 души. Децата бежанци от Украйна в България са 39 143. 

Държавната агенция за бежанците започна едва тази седмица да анкетира хората за намеренията и желанията им за оставане в страната след 31 май. Вчера председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева съобщи, че около 30 000 от украинските бежанци възнамеряват да останат в България. Пак вчера Тошева обяви, че 165 хотела по морето са се включили до 24 май в програмата, която предвижда да получат по 15 лева за настанен украински бежанец след 31 май. Подаването на заявления приключи вчера. 

В същото време от няколко източника научихме, че хотели, включили се в продължението на правителствената програма, искат доплащане от 15 лв. дневно от самите бежанци. "Знам вече няколко хотела, които предлагат настаняване на бежанците с доплащане от тяхна страна по още 5 или 10 лв. на ден, но без изхранване", каза С. Колева, която е доброволец. 

Тошева декларира вчера, че никой няма да бъде оставен на улицата, ако се наложи държавата ще мисли и за временни зали, където те да изчакват преместването си в други хотели или бази в страната. По думите й обаче държавата не може непрекъснато да помага. Ще се помага само на най-уязвимите групи. Бежанците ще бъдат извозени от хотелите по морето към базите за настаняване във вътрешността на страната с БДЖ. Първите влакови композиции от Варна и Бургас тръгват на 29 май.

На фона на държавния оптимизъм, хората, помагащи на терен, съобщават за хаос и паника сред бежанците, което е една от причините много хора да предпочитат да се върнат в Украйна, където войната продължава. 

Анкетьори без украински или руски

"Хората са абсолютно дезориентирани, нямат никаква информация, никой не им казва къде ще ги преместят. Един от бежанците ми каза, че в техния хотел идват по десет линейки на ден, тъй като хората, които са в стрес заради войната, получават допълнителен стрес, тъй като нямат никаква информация за бъдещето си и са в лошо състояние, меко казано", разказа пред OFFNews Евгения Волкова от "Украински дом" във Варна. "Хората питат къде ще ги преместят. Семейства се притесняват, че може да ги разделят и да ги пратят на различни места", обясни Волкова. До вчера имаше и проблеми със сайта, на който бежанците трябваше да се регистрират и да заявят плановете си. "Половината са пенсионери, които нищо не разбират и не могат да се регистрират в сайта", добави Волкова. 

Държавната агенция е наела за анкетьори хора без никакви знания по украински или руски език. Стигнало се е до там да напускат хотели без да успеят да анкетират и един човек заради езиковата бариера. Затова са помолили "Украински дом" за доброволци, които да превеждат на анкетьорите. 

"Омразата и завистта на местното население"

"С недодяланата си програма властите направиха така, че хората да бягат по домовете си, въпреки че там се води война и дори в по-спокойните райони няма гаранция за безопасност", написа във фейсбук профила си украинката Розалия Георгиева със снимка на напускащите България автобуси. "Някои от тях отиват в Украйна, а след това в друга страна, където е възможна интеграция, други се връщат у дома, излагайки децата си на опасност. С какво сърце се прибират хората, с какво впечатление от България? Интересува ли се някой от това? Хората не очакваха такова посрещане. Те не очакваха толкова много русофили, глупостите на лъжливите руски медии, омразата и завистта на местното население, а накрая и преселването в неизвестност. Говорих с хората, които си тръгват. Хората отнасят впечатленията си у дома. Благодаря на тези, които ги направиха малко по-щастливи. Срам за властите", завършва тя.

Думите й описват причините за напускането на украинците, с чието идване някои обявиха, че ще бъде решен демографският проблем на България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11906

20

Стефан Върлаков

27.05 2022 в 10:56

Сашко номер 5 - ти като не ги обичаш, не ги обичай, ама немой да говориш в множествено число. В множествено число за себе си говорят само кралете и обитателите на Карлуково! Анадънму?

960

19

Desiange

27.05 2022 в 08:05

Е свършили са им отпуските. Иначе безплатната почивка в хотел на морето не е за изпускане.
Бежанец е човек, който няма къде да отиде и е доволен на всичко. Такива има доста по бежанските лагери в България. Тия са екскурзианти, които мрънкат за настаняването, условията и т.н.т.

440

18

Pietro

26.05 2022 в 23:54

Българите, за съжаление, се оказаха най-простото племе в Европа. Посрещнаха украинците на нож. А тези хора бягаха, за да си спасят живота. Много от тях няма къде да се върнат, домовете им са разрушени от руските варвари. Не пожелавам на никого такава трагедия. Но ако един ден България пламне, помилете, дали някой ще икса да приеме български бежанци?

-529

15

6екеr4о

26.05 2022 в 17:17

Чувствам се омерзен. От години работя на "жълтите павета", а съм обкръжен от хора, чийто профил напълно отговаря напълно на описания в тази статия. И говорим за образовани хора, интелигентни и с претенции, много и всякакви. Без значение от възрастта! В началото се успокоявах с идеята, че 10% от народонаселението вярва, искрено, че земята е плоска, 10% мразят украинците. Да, ама не, както какваше Петко Бочаров, Царство му Небесно. За съжаление около мен е пълно със злоба и завист, проява на безмерно тъпоглавие. Чувствам се безкрайно омерзен...

-240

14

редовно четящ

26.05 2022 в 17:10

Ококорения, имаме затвори за противодържавна пропаганда, защо не си там? Хем може да те @кок@рят още повече!