Украинските бежанци получиха правата на здравноосигурените българи

Йорданка Веселинова 13 април 2022 в 13:21 1650 0

Снимка parliament.bg

Украинските бежанци получиха правата на здравноосигурените българи. Това се случи с приетите на второ четене днес промени в Закона за здравното осигуряване.

Законопроектът, внесен от Антон Тонев (ПП), мина със 107 гласа "за", 12 "против" ("Възраждане") и 27 "въздържал се" (ГЕРБ-СДС и 3 от ДПС). 

Според промените бежанците със статут на временна закрила ще се ползват от предимствата на здравното осигуряване. 

С постановление на правителството ще се определят конкретните въпроси, свързани с размера на здравноосигурителните вноски, срока и реда за тяхното внасяне, датата, от която възникват задължението за здравно осигуряване и правата на здравноосигуреното лице и източника на финансиране. Част от парите ще дойдат от неизползвани средства от предишни европейски програми, които ще бъдат пренасочени. Възможности за финансиране трябва да се търсят и по линия на инструментите на ЕС за сметка приоритизиране на разходите.

Според д-р Хасан Адемов от ДПС държавата в момента осигурява над 4 милиона души за своя сметка и внася в НЗОК малко над 2 млрд. лева, а останалите - до над 6 млрд. лв., се внасят от останалите работещи граждани. По думите му средствата за лечението на лицата с придобит статут на временна закрила не могат да се осигуряват чрез постановление на Министерския съвет.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС коментира, че предложените промени няма да разрешат нито един проблем, а ще създадат нови. Той прогнозира, че заради законопроекта ще се задълбочи чувството за неравенство. Съпартиецът му и бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" Асен Балтов предложи да се създаде фонд с определени средства, а когато се получи финансова помощ от Европейската комисия, да се осигурят здравноосигурителните вноски на тези хора.

Тезата за неравенството бе поета и от "Възраждане". Управляващите бяха единодушни в подкрепата си за промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови