''Стоят с багажа и чакат''. Ще останат ли на улицата 18 хиляди бежанци от войната в Украйна?

Таня Николова 31 октомври 2022 в 14:05 4484 3

Украински бежанци

Снимка БТА, архив

Стотици украинци преминават през пешеходната зона на Пловдив с плакати срещу войната и знамена на България и Украйна, скандирайки „Спрете войната!“.

Ден преди България да чества Деня на народните си будители – някои от тях родени на територията на Украйна и вписващи се в категорията „бесарабски българи“, и два дни след отбелязването на деня на същите тези бесарабските българи, 18 хиляди бежанци от войната в Украйна – не малка част от които от същите тези предели, са на път да останат на улицата.

Причината – краят на държавната програма за настаняване на украинските бежанци в хотелски и почивни бази по Черноморието и планинските курорти.

„Стоят с багажа и чакат решение.“ „Някои са си събрали багажа още преди седмица.“ „Хотелиери са ги предупредили да се приготвят преди дни...“

Коментарите са от различни места в страната от част от групите за помощ на украинските бежанци, създадени от доброволци още в самото начало на войната.

Нямаме идея какво следва оттук нататък – дали приемаме към този час, че това е официалният край на програмата? Вероятно. От друга страна, може би служебното правителство ще си стисне ръцете с хотелиерите за някакви други суми, с други срокове, коментират доброволци от Бургас, Варна, София.

Няма особено напрежение край Варна, каза Ваня Добрева от асоциация „Хипофиза“, която координира грижата за настанените в база „Железничар“ хора с увреждания и болни украински граждани и през лятото организира и курсовете по български език за медицински специалисти.

Както има хора, които седят и треперят какво ще стане и къде ще бъдат, защото няма къде да отидат, така има и моряшки жени, за които плащането на престоя в хотелските бази на свободни цени да не е проблем, посочва Добрева. По думите ѝ не е правено и обследване на нуждите на бежанците или анкета за състоянието им. За това преди няколко дни съобщиха хотелиери от района на Южното Черноморие.

"Очакванията са, че програмата ще продължи под някаква форма за уязвимите групи – инвалиди, болни, пенсионери, майките с деца. Онези, които няма къде да отидат или къде да се върнат - било то, защото домовете или населените им места са унищожени, било, защото нямат роднини или пари, пояснява още Добрева. - Останалите около 70-80 процента от бежанците могат да работят. При сегашните условия на програмата, чийто краен срок е 31 октомври, ние на практика ги капсулираме и държим на хотел, вместо да ги интегрираме. В страните от Западна Европа една седмица след пристигането децата тръгват на училище, родителите ги записват на уроци по език в замяна на паричната или социална помощ, която получават. Тук нещата са коренно различни."

Междувременно, народният представител Кремена Кунева внесе писмо с питания до служебния премиер Гълъб Донев, както и до министрите от служебното правителство на здравеопазването, на труда и на социалната политика, касаещи кризата с украинските бежанци в България и потенциалната ескалация на проблемите, свързани с тях.

С оглед на получените многобройни сигнали от НПО организации и доброволци, които от началото на кризата с бежанския поток от Украйна работят активно по решаване на проблемите, свързани с нея, Кунева настоява да знае дали има към момента действащ кризисен щаб и/или междуведомствена комисия, която отговаря за ситуацията, има ли направена оценка за уязвимостта на хората, на които ще бъде осигурено настаняване след 1 ноември, планира ли се предоставянето на нови бази, има ли мерки, предвидени от България, за да поемем потока от хора, които търсят убежище, има ли предвидени мерки за интеграция, за подобряване на достъпа на украинските деца до училище и др.
В отговор по ЗДОИ, Агенцията по заетостта съобщава, че към 30.09.2022 година са изплатени 810 829 лева от заложените в бюджета 46 594 860 лева. От предвидените 9 054 работни места са открити 1 721. За октомври одобрените работни места са по-малко от 100. В същото време за нея бяха пренасочени средства от работеща програма за българи “Заетост за теб”. Какви мерки са предвидени, за да може тази програма да заработи, пита още народният представител?

В нарушение на европейските регулации, България не е приела облекчени процедури за признаване на дипломите на ключови работници като лекари и учители.

Към момента държавните ни институции функционират в противоречие с препоръките на ЕК - Препоръка (ЕС) 2022/554 на Комисията от 5 април 2022 година относно признаването на квалификациите на лицата, бягащи от руското нашествие в Украйна, посочва още Кремена Кунева.

Иначе, в последните няколко седмици притокът на бежанци към България отново се усилва. По неофициални оценки поне 3-4 хиляди украински граждани са влезли в страната ни и са се насочили към районите на Балчик, Варна, Златни пясъци и Слънчев бряг, идвайки предимно от Запорожка и Херсонска област.

По данни на правителствения портал към 31 октомври у нас има почти 55 хиляди украинци, от които над 51 хил. са деца и младежи до 18-годишна възраст. Настанените в правителствени бази и хотели са около 18 хиляди души.

Въпроси до Министерския съвет за политиката спрямо украинските бежанци след датата 31 октомври отправи и OFFNews. До дози момент отговор не е получен.

През България от началото на войната са преминали почти 853 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

3

Constanza

31.10 2022 в 15:05

Краят на програмата за бежанците? Колко цинично. И безхаберно.

Но по всичко личи, че това правителство няма задача и цел да управлява страната.

345

2

Джендо Джедев

31.10 2022 в 14:47

Дедите ни, които са приели арменците преди 100 години, се въртят в гробовете си.

-529

1

6екеr4о

31.10 2022 в 14:21

Срам ме е, че съм българин!