Удължаването на бюджета е прието на първо четене

OFFNews 09 юни 2023 в 12:08 902 0

Асен Василев

Снимка БГНЕС

Асен Василев

Удължаването на бюджета бе прието на първо четене в пленарната зала днес. Така миналогодишният бюджет ще важи до приемането на нов за 2023 година.

С удължаването става възможно увеличението на пенсиите от юли, както и останалите социални плащания към общините.

Единодушно с 201 гласа „за“ парламентът прие измененията на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. - т.нар. удължителен закон. Срокът за предложения между първо и второ четене беше намален на три дни.

Удължителният закон, изготвен от служебното правителство, предвижда и отпадане на забраната за използване на средствата от т.нар. Фискален резерв и от Фонда за гарантиране на пенсионната система.

Няма никаква нужда да се пипа Сребърният фонд, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на дебата. 

"В редовния бюджет, който беше приет миналата година, и в актуализацията, ясно е записано, че парите от Сребърния фонд не се пипат. Не само те, а не се пипат парите от Учителския фонд и другите фондове. Затова има минимален размер на фискалния резерв от 4,5 милиарда, така че да сме сигурни, че тези пари няма да бъдат пипани под никаква форма. Този законопроект е внесен в служебния кабинет. Моето лично предложение, което обсъдих и с нашата група, е да се заличат думите, които пипат Сребърния фонд, така че да няма и юридическа възможност, не само фактическа. Нужда няма! Никаква!", каза Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови