Удължаването на Бюджет 2022 е прието на второ четене

Кристина Минчева 15 юни 2023 в 11:36 1324 0

Росица Кирова, Росен Желязков

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Росица Кирова и Росен Желязков

Удължаването на бюджета бе прието на второ четене, след като вчера депутатите не го гласуваха поради изтичане на пленарното време и прекратяване на заседанието от председателят на НС Росен Желязков.

Вчера в пленарна зала започна да се обсъжда минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, която да е 780 лв. Коментира се и еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас по чл. 10а от Закона за семейни помощи за деца за учебната 2023/2024 г,. да е в размер на 300 лв. 

Днес дебатите по темата продължиха, като се засегна въпросът кой да получи помощта от 300 лв. 

Мартин Димитров от коалицията на "Продължаваме промяната-Демократична България" заяви, че трябва да се състави доходен критерий, според който да се определят хората с високи и ниски доходи.

"НАП трябва да определи бедните лица в държавата, защото големият проблем е, че не можем да правим социална политика за целия народ. Тя трябва да бъде таргетирана към хората в нужда", каза Иванов от трибуната на Народното събрание. 

Според Кристиан Вигенин от БСП обаче децата не трябва да се делят на бедни и богати родители, а тези, които се считат с високи доходи, също "биха имали нужда от еднократна парична помощ". 

Красимир Вълчев обясни, че помощта се дава на записано дете, а неговият статут се установява след 15 септември. Заради това няма причина в удължителния бюджет да се регламентира размер, като той ще важи до 31 юли. Размерът на помощта ще бъде регламентиран с годишния закон за бюджета. 

Дебатите продължиха с темата за фискалния резерв, като Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че коалицията ще подкрепи предложенията на ГЕРБ-СДС да има нов бюджет и стария да бъде удължен в най-кратък срок, както и да се създаде неснижаем минимум на фискалния резерв, така че да се гарантира сребърния фонд. 

Първото удължаване действаше до 10 юни, а второто бе необходимо, за да може бюджетните ведомства да функционират нормално до приемане на нов бюджет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика