Участието на БСП с протестните партиите ще намали до минимум влиянието на ДПС

OFFNews 27 юли 2021 в 16:44 2631 0

"Участието на БСП в конфигурация с партиите, които нарекоха себе си "протестни", ще намали до минимум влиянието на ДПС", заяви пред "Свободна Европа" Крум Зарков от БСП.

Според него преговорите на ИТН с ДПС са "опит на мандатоносителя да гарантира, че ще има мнозинство, но дали може и без ДПС - струва ми се, че може", допълни той.

Подкрепата за кабинет на ИТН

"Надявам се да се стигне до избирането на правителство с подкрепата на БСП", заяви Крум Зарков и допълни, че БСП си запазва правото "след края на преговорите и след като стане ясна конфигурацията, Националният ни съвет да се произнесе окончателно дали ние ще бъдем част от това правителство, или не". 

"Имаме претенции за политики..., но за постове, министерски кресла и други не", заяви Зарков и допълни, че "персоналното участие на хора от БСП в такъв кабинет не е най-важното".

"Извън формалните гаранти за спазването на тези политики..., има и една много голяма гаранция, а тя е, че при крехки и сложни мнозинства една подкрепа винаги може да бъде оттеглена", коментира още той.

Основните приоритети

Въпросът за пенсиите се е превърнал в централен в преговорите с "Има такъв народ" на всички политически формации, които разговаряха с представители на партията на Слави Трифонов, и това е "заслуга на БСП", смята Зарков.

"Ако законопроектът за преизчисляване на пенсиите не бъде приет, правителството би трябвало да падне на следващия ден", заяви още депутатът от БСП.

Оставки?

По повод слабия резултат на БСП в Русе и предложението за поемане на лична отговорност Зарков заяви, че "оставките са най-лесното нещо, но най-трудно се подават".

Той коментира, че не може да предаде доверието на хората, които са го подкрепили, и затова няма да подава оставка. Към момента той иска вот на доверие от русенските социалисти.

За Корнелия Нинова обаче мнението му за оставките е различно. "Ако бях на нейно място, щях да подам (оставка)", заяви той с аргумента, че БСП не може и не трябва да се примирява с мястото, което заема сега.

Зарков намекна, че в БСП трябва да се отвори път за младите кадри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!