Трима министри убеждаваха депутатите в необходимостта от актуализация на бюджета

Йорданка Веселинова 19 август 2021 в 16:32 3416 0

Три парламентарни комисии - по бюджет и финанси, здравната и по социалната политика, обсъждаха днес актуализацията на бюджета на съвместно заседание. На него бяха поканени и трима министри - на финансите Асен Василев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на социалната политика Гълъб Донев, които трябваше да убедят депутатите в необходимостта от преразглеждане на държавните харчове.

Асен Василев настоя за свиване на разходите на всички институции на държавна издръжка. Според него може да бъде осигурен ресурс, затова ведомствата с трансфери от бюджета изготвят бърз преглед на харчовете си „с индикативна цел – намаляване на разходите за държавен персонал и издръжка от 10%“.

Първи спор: ГЕРБ vs. ИТН

Заседанието започна с размяна на обвинения. Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че съвместното заседание се прави, за да се смачка дебатът от някого, който иска много бързо да се приеме актуализацията и да приключи работата на парламента.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански пък й опонира, че времевата рамка за приемане на актуализация на бюджета не се променя, а съвместното заседание се налага заради темата.

Изслушването на Асен Василев

Служебният финансов министър Асен Василев подчерта, че е необходима актуализация за бюджета, защото възможностите за преструктуриране на разходи са "много силно ограничени". 

Той подчерта отново, че до момента извън заложените в бюджета са изразходвани 1,194 млрд. лв., почти двойно над заложеното.

"Дадени са 522 млн. лв. допълнително за пенсии, 278 млн. лв. допълнително за мярката 60/40 и 36 млн. лв. допълнително за избори, 258 млн. лв. допълнително за здравеопазване", съобщи Василев и допълни, че при "предвидени 1,196 млрд. лв. за COVID и здраве до момента са похарчили 2,390 млрд. лв.

"Необходимо е да обезпечим здравните мерки, социалните, тези за бизнеса, както и мерките за охрана по границата", коментира още Василев.

Той припомни основните параметри на актуализацията и отбеляза, че има значително по-добра събираемост на приходите в хазната. Общо 575 млн. лв. са предвидени за допълнителни социални разходи. 430 млн. лв. са заложените разходи за подкрепа на бизнеса в случай на затваряне заради нова вълна от пандемията. 335 млн. лв. са допълнителните разходи за здравеопазване.

Тук са включени и средствата за допълнителни ваксини, като министър Василев обясни, че това е плащане по договор, подписан миналата година. 133 милиона лева са разчетени при избори две в едно, но ако изборите ще бъдат отделни, ще трябват още 50 милиона. Има и увеличение на вноската в ЕС заради Брекзит. Заложени са и 100 млн. лв. за поддържане на пътищата в зимната обстановка.

Той коментира, че актуализацията цели единствено справяне с кризите през есента и зимата.

Изслушването на Стойчо Кацаров

Служебният здравен министър заяви, че при извънредна ситуация и предвидените средства могат да не достигнат.

В актуализацията на бюджета са заложени 113 млн. лв. за медиците на първа линия, 5 млн. лв. за поставяне на ваксини, 34 млн. лв. за закупуване на лекарства, от които 14 млн. лв. за Ремдисивир, както и 46 млн. лв. за закупуване на ваксини.

За НЗОК са предвидени допълнителни 13 млн. лв. за административни разходи и 127 млн. лв. за здравни плащания

Изслушването на Гълъб Донев

Служебният социален министър подчерта, че в настоящия бюджет не е отбелязана тенденцията за увеличаване на хората, които ползват социални помощи като лична помощ за отопление, за родители на деца до 14 г., както и по различните мерки за бизнеса.

Донев допълни, че размерът на пенсиите след преизчислението може да достигне до 13,3%.

Предвижда се минималните пенсии от 300 лв. да се увеличат на 340 лв., както и увеличение на тавана на пенсиите, като максималният размер може да достигне до 1500 лв.

Социалната пенсия за старост се предвижда да е до 170 лв.

В актуализацията се предвиждат също 72 млн. лв. за лична помощ, 85 млн. лв. за целева помощ за отопление през зимата, 30 млн. лв. за помощ за родители на деца до 14 г. при затваряне на училища и детски градини.

Донев допълни, че за пенсиите ще са необходими 390 млн. лв., като увеличение ще получат всички над 2 млн. пенсионери. Средният размер на увеличението ще бъде 64 лв.

Всички срещу Василев

Спорове имаше и след края на изслушването на служебните министри.

Кирил Ананиев от ГЕРБ, който оглавяваше финансовото министерство в последния кабинет на Бойко Борисов, пък заяви, че предложената актуализация на бюджета не отговаря на Закона за публичните финанси.

Василев го контрира, цитирайки закона в частта му за извънредни и неотложни разходи. На което Ананиев отвърна, че така предложеният бюджет крие много рискове, защото не е правен анализ на разходите за следващите 3 г.

Василев отговори, че е единствените постоянни разходи в актуализацията са свързани с преизчислението на пенсиите и избори и допълни:

"Дано разходите за избори не останат постоянни."

Румен Гечев от БСП също разкритикува проекта за актуализация на бюджета, който според него оставял България не само на дъното на ЕС, но и страната "копаела" надолу.

Василев репликира, че той е част от служебен кабинет, който няма амбиции да състава бюджетната политика на страната в следващите 4 г.

От ДПС пък заявиха, че тонът към актуализацията на бюджета е твърде оптимистичен, а би следвало да е консервативен. От партията смятат, че е актуализацията "отваря кутията на Пандора" и е възможно между двете четения на закона да се появят популистки предложения, особено на фона на задаващата се поредна предизборна кампания.

Служебният финансов министър отговори, че приходите са планирани консервативно и са постоянни. За разходите той заяви, че проектобюджетът е планиран така, че да покрият два месеца тежка криза, каквато е имало миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!