Трифонов: Сега имаме историческа възможност да се преборим за нашите събратя в Македония

OFFNews 14 юни 2022 в 22:43 4673 5

Снимка ИТН

Правата на българите в Северна Македония не търпят отлагане, написа в профила си във Фейсбук председателят на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

Сега имаме историческа възможност да се преборим за нашите събратя, твърди той.

По думите му, падането на българското вето, преди вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, е отлагане на решаването на проблема с човешките права на българите там.

Публикуваме пълния текст на позицията на  Слави Трифонов:

"Правата на българите в Северна Македония не търпят отлагане. Сега имаме историческа възможност да се преборим за нашите събратя. Това е наш безусловен български дълг.

Падането на българското вето, преди вписването на българите в Конституцията на Северна Македония, е отлагане на решаването на проблема с човешките права на българите там.

Сега ще ви цитирам част от думите на Петър Колев - българин от Северна Македония, който вчера беше гост в “Седем-осми Ти Ви”:

“Каквито правила важат за албанците, за турците, за власите, за ромите, за сърбите, за бошняците, за тези, които се самоопределят като македонци, същите правила да важат и за нас българите, които живеем там.”

“Повече от 100 години се прави всичко възможно да не остане жив българин в Македония.”

“Секретарят на културния център “Иван Михайлов” Георги Църномаров - неговият син, и синът на подпалвача на културния център - Ламбе Алабаковски, са съученици и седят един зад друг на чиновете. Това е трагедията на Македония - тези деца още от първи клас ще бъдат индоктринирани на омраза, на агресия, на това да мрази другия. Защото единият баща смята, че е българин, а другият баща смята, че не е българин. И това е проблемът на Македония.”

“За последния период от време няколко пъти са били палени български символи, били са нападани пробългарски активисти в Северна Македония. Този случай в Битоля не е инцидент. Това е една ясна тенденция.”

“Българският народ никога няма да ни предаде нас - българите в Македония. И този, който се опита да го направи това нещо, ще се сблъска с българския народ.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

16.06 2022 в 23:21

Аз пък ще добавя: спряха му дрогата на капитан Андреево на тоя чалгар, и той се разсърди. Който не го е виждал този мухльо скоро, да види в you tube при Дарик. Как го издържа това момче Вълков, представа си нямам! Аз стигнах до третата минута...

14469

4

случайно прочетох

15.06 2022 в 10:52

Няма какво да добавя към коментарите,Поздравления!!!

2099

3

Mateevk

15.06 2022 в 08:43

Слави въобще наясно ли е какво е решението на проблема и дали минава оттам, откъдето той смята? Защо смята, че вписването на българите всъщност не оборва нашата теза за българските корени на всички македонци от славянски произход и че то ще гарантира повече права, отколкото и в сега действащата конституция на РСМ, където и сега има текстове, аналогични на тези в нашата Конституция, в която има защита само на индивидуални, а не малцинствени права. И двата въпроса са най-малкото спорни. А за разделенията и омразата ветото най-малко помага. За това трябват определени условия и време. За съжаление и двете ги нямаме.

12073

2

IvanofRumen

15.06 2022 в 01:31

Сега имаме историческата възможност да сложим край на проекта ИТН и никога повече да не допускаме нарциси и комплексирани Тошки да ни се подиграват.

2261

1

mirimbi

14.06 2022 в 23:24

Малоумен сенилен корумпиран чалгар!