Трифонов към Огнян Герджиков: Пояснявам за професора - законът не пречи да се регистрира Няма такава държава

OFFNews Последна промяна на 07 октомври 2019 в 14:41 8760 4

Новият партиец Слави Трифонов оспори твърдението на проф. Огнян Герджиков, че партия "Няма такава държава" може да не бъде регистрирана от съда заради името си. 

На страницата си във фейсбук Трифонов обяснява защо не е прав професорът-юрист, който "би следвало да познава закона по-добре от всички нас". 

В текста лидера на новоучредената партия няма такава държава се казва: 

Позволявам си да коментирам изказване на професор Огнян Герджиков, само защото е бивш председател на Народното събрание и бивш министър-председател. Освен това е и преподавател по право в Софийския Университет. И като такъв, би следвало да познава закона по-добре от всички нас. 

Вчера професор Герджиков заяви: “... зaкoнът нe пoзвoлявa пaртия дa урoнвa дoбрoтo имe и прecтиж нa държaвнocттa. A нaрушeниe нa тoвa изиcквaнe ce cъдържa oщe в имeтo нa caмaтa пaртия "Нямa тaкaвa държaвa".

Малко факти. 
Първо: Няма закон в България, който да има такъв текст, какъвто импровизирано посочва професорът.
Второ: В член 4-ти от Закона за политическите партии пише следното: “Организацията и дейността на политическите партии се осъществяват въз основа на Конституцията, законите и в съответствие с техните устави.”
Трето: Ето какво пише в Конституцията: Член 44. (1) Гражданите могат свободно да се сдружават.
(2) Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. 
(3) Законът определя организациите, които подлежат на регистрация, реда за тяхното прекратяване, както и взаимоотношенията им с държавата. 

Пояснявам за професора – в тези текстове на Конституцията се говори за дейност, а не за име.

Четвърто: Единственото място в Закона за политическите партии, където се говори за име, е следният текст:
Член 14. (2) Не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа или други знаци.

И пето: В закона за Юридическите лица с нестопанска цел, който е водещият закон по отношение на сдруженията, а партиите също са сдружение по смисъла на закона, пише следното: Чл. 7. (1) Наименованието трябва да включва ясно означение на вида на юридическото лице с нестопанска цел. (2) Наименованието трябва да не въвежда в заблуждение и да не накърнява добрите нрави. 

Това са фактите.

В крайна сметка, твърдението “Няма такава държава” не отговаря на въпроса “каква?” Каква “такава” държава няма? Отговорът на този въпрос оставям на вас. Защото, в крайна сметка, държавата е такава, каквато си я направим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8114

4

Вики

09.10 2019 в 05:07

Срещу тази юридическа култура Герджиков може само да си глътне езика. А Славчо е готов за Главен прокурор!

425

3

tania7777

07.10 2019 в 22:39

Селяндура с колелото...

8256

2

Stamboloff

07.10 2019 в 20:01

Момчета, то шоуто свърши. Тотално некопетентни сте, милите. Иначе сте готини и симпатични. Да не харесваш българския футбол, не означава, че можеш да играеш по-добре. Гафовете ви предстоят. Както била казала една лека жена-фенка на наш естраден изпълнител след нощ в хотела - "Пей - там ти е силата..."

8691

1

Емил Станоев

07.10 2019 в 14:48

Пояснявам на този Педал !! Не може да имаш партия а да нямаш Държава ! Коя ще бъде държавата ти бе кратуно ?

 
X