"Трябва да се гордеем с религиозната толерантност у нас"

OFFNews 09 ноември 2015 в 18:02 6300 13

Снимка Архив

"Полагам всички усилия за укрепване на разбирателството и толерантността между различните религии в страната. Мирното съжителство между религиозните общности е повод за гордост на всички българи", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Това се е случило на официалната церемония по връчването на най-високото държавно отличие – орден „Стара планина” I степен на Вселенския патриарх Вартоломей.

Плевнелиев увери, че високо цени многостранната дейност на Вартоломей за благото на православната църква, за укрепването и обогатяването на разбирателството и толерантността между всички християни. 

Според него в трудните времена на растяща тревога обществото има нужда от своите духовни водачи, които да покажат верния път на младите и обществото като цяло.

„България е неразделна част от международните усилия за разбирателство и диалог между религиите. Тук в сърцето на София са изградени католически храм, джамия, синагога, православна църква. Изключителният ви ангажимент към опазването на околната среда ви нарежда сред големите лидери на днешния ден, прозрели, че не сме наследили природата от родителите си, а сме я взели на заем от децата си”, допълни Плевнелиев.

По думите на държавния глава, наред с духовната си мисия, Негово Всесветейшество е отдаден на науката, както и на редица значими каузи за съвременния свят. „Ето защо той заслужено бе награден и с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на реномираната и уважавана Българска академия на науките”, добави Плевнелиев.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!