Три партии викат Гешев в парламента заради Бюрото за защита на свидетели

OFFNews 27 юли 2021 в 21:59 3844 0

Депутатите от "Демократична България", "Има такъв народ" и "Изправи се БГ!Ние идваме" внесоха искане в парламента за изслушване на главния прокурор Иван Гешев за дейността на Бюрото за защита на свидетели.

Сред мотивите на трите формации са, че след изслушването на служебните министри на правосъдието Янаки Стоилов и вътрешните работи Бойко Рашков миналата седмица е станало ясно, че през 2020 г. бюрото към главния прокурор не е упражнявало основните си функции по закон. 

"Допълнително следва да се отбележи, че през последните години Бюрото за защита на свидетели беше в центъра на редица публични скандали, а същевременно с това бюджетът му беше увеличават многократно. В тази връзка смятаме, че българските граждани и данъкоплатци имат правото да знаят и да им бъде обяснено за какво се харчат парите им, след като вероятно не и за тяхната защита във връзка със застрашеност във връзка с наказателни производства", пише в искането. 

По данни на Бойко Рашков бюджетът на бюрото е достигнал 9 млн. лв. на година.

"Тук следва да се спомене и че с оглед многобройните „акции“ на прокуратурата през последните години срещу уж най-тежката престъпност в страната е твърде притеснителна информацията, че бюрото не е осъществявало такава на евентуални лица, които биха били застрашени във връзка със стотиците дела срещу организирани престъпни групи", пишат вносителите.

На 20 юли е било проведено заседание на Съвета по защита на застрашени лица, на което е бил разгледан отчет от главния прокурор за изпълнение на специалната защита към 30 юни. Тогава е взето решение да се предложи на Народното събрание да изслуша доклад на Гешев за прилагане на Закона за защита на лица.

Два дни по-късно стана публично известна информацията, че Държавната финансова инспекция е започнала проверка на разходите на бюрото.

По-рано през деня стана ясно, че вътрешният министър е изпратил част от материалите, събрани в доклада му за главния прокурор Иван Гешев, на зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена служба Борислав Сарафов. От НСлС заявиха, че нямат правомощия да образуват досъдебни производство и препращат материалите на Рашков на Специализираната прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови