Трайчо Трайков: Не ме интересуват конституционните права, когато става дума за закона и хората

Антония Чорева 27 септември 2016 в 13:57 5533 2

Няма да позволя България да е толкова беззащитна – не ме интересува кой ще ме обвини, че излизам от конституционните си правомощия, ако трябва да защитя хората и закона.

Именно да се спазва върховенството на закона във всички сфери, не само отредените като правомощия на президента, и правата на хората – това е основната цел на кандидата за президент Трайчо Трайков на Реформаторския блок, ако бъде избран.

Като примери той даде: „Няма да мълча, когато липсват линейки по морето. Няма да мълча, когато се бетонират плажове. Няма да мълча, а ще налагам вето върху закони и монополи...“

„Президентът няма право да мълчи, гласът му трябва да се чува силно, когато законът се заобикаля, тъй като той е избран пряко от народа“, категоричен беше Трайков, докато излагаше приоритетите си и вижданията си като държавен глава.

Той добави също, че за него е важна националната сигурност, но не както се разбира в момента като МВР и служби за сигурност, слушалки и телени огради, нито скъпа апаратура, с която никой не може да работи, а защитени права на гражданите – доведена докрай съдебна реформа, намаляване на престъпността.

"Да не си мислят хората, че съм някъде там далече на жълтите павета“, каза Трайчо Трайков.

"Каква сигурност има в момента с такъв размер на престъпността и хиляди бежанци прекарани през оградата? Чували ли сте досега да са хванали някой контрабандист на бежанци?", попита риторично Трайчо Трайков.

Той коментира и междудържавните отношения, с които президентът се занимава. За него приоритет е да засили участието на страната ни в ЕС и НАТО и добри отношения с всички страни и съседни държави – „но не и когато става дума за натиск“. В този контекст Трайчо Трайков каза, че няма да позволи натиск, тъй като България е над всичко.

Той смята, че отношението на страната ни към конфликта в Украйна е двузначно, тъй като Русия е потъпкала ангажимента си да запази териториалната цялост на Украйна и България няма как да търпи това.

„Турция е наш добър съсед, но България като част от ЕС не може да затвори очите си пред това, което турският народ търпи в момента“, каза още кандидатът на реформаторите. „Имаме право да изискваме, когато някой иска да влезе в общия ни дом“, категоричен е Трайков.

Кандидатът за вицепремиер Съби Събев добави също, че приоритет е сигурността и отбраната на страната и ще се работи в тясна координация с правителството затова България да не се превръща в буферна зона за мигрантите. Той каза още, че ще се обърне внимание на демографската криза – да затихне и да се създадат условия за растеж.

И Трайчо Трайков завърши: „Мразя поговорката „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Не, керванът няма да върви по този начин, така разбирам аз дейността на активния президент – керванът трябва да стигне до оазис, за да може всеки българин да намери своето щастие“.

„В мое лице няма да видите мълчали хора, които се крият зад баланса на властите. президентът на Републиката живее близо до хората. Интересите на българите са част от моите интереси“, каза още Трайков. Той добави, че ще следва в политиката си посоката, която следват младите и децата, защото: „Вижте къде отиват да учат децата ни“.

Трайков призова: „Ще успеем, ако тръгнем всички – съседите, роднините, познатите. Знам, че имаме силата да бъде свободни“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews