Тръгват консултации за съставите на ОИК за местния вот

ЦИК назначава съставите на комисиите до 6 септември

OFFNews 09 август 2019 в 14:45 2853 0

Консултациите за съставите на ОИК при кметовете на общини за местния вот трябва да се проведат до 20 август. Ако политическите сили, участници в консултациите не успеят да се разберат, кметовете пращат писмено предложение до ЦИК до 24 август. 

Това става ясно от хронограмата за местния вот, качена на страницата на ЦИК. 

Колко ще получават членовете на избирателните комисии за местния вот през октомври, както и какви да са възнагражденията на специалистите към тях, е решение със срок до 14 август. От Централната избирателна комисия обаче вече предложиха на управляващите да бъде увеличено възнаграждението на членовете на Секционните избирателни комисии и те да получават по 100 лева за първи тур и по 50 лв. - колкото досега, на втори тур. От ЦИК искат и възнаграждение за участие на членовете в обучение, за да могат да пътуват до мястото на провеждането му.  

До 6-ти септември ЦИК трябва да назначи всички общински избирателни комисии, които започват да работят от
тази дата.

Според хронограмата за местния вот пак до 14 август е срокът ЦИК да определи структурата и съдържанието на единната номерация на избирателните секции, както и условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали. 

До същата дата трябва да бъдат утвърдени образците на указателните табели и табла, както и образците на отличителните знаци на застъпниците, наблюдателите и представителите на партии, коалиции и инициативни комитети и отличителни знаци на членовете на СИК. 

ЦИК определя условията, реда и сроковете за възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването също до 14 август. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови