Тръгнахме от срещата окуражени от решимостта и ясния език на правителството

OFFNews 28 януари 2022 в 15:08 2210 0

Тръгнахме от срещата окуражени от решимостта и ясния език на правителството.

Това коментира евродепутатът и председател на мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права Софи инт Велд в интервю за Euractiv след вчерашното изслушване в ЕП на главния прокурор Иван Гешев, премиера Кирил Петков и представители на кабинета. Срещата се проведе при закрити врата. Българските власти отговориха на 28 въпроса от евродепутати.

"Не мога да цитирам изказвания от заседанието, тъй като то беше закрито и би било неуместно да го правя. Ще кажа някои общи бележки. На първо място, въпреки че признаваме, че проблемите в България са огромни, мисля, че всички си тръгнахме от срещата окуражени от решимостта и ясния език на правителството", коментира евродепутатката.

Според нея борбата с корупцията у нас досега не дава резултат:

"Ясно е - и това не идва от срещата, то е в публичното пространство - че главният прокурор е дълбоко недоволен от предложените реформи, той категорично не е съгласен с тях, а от друга страна, има призиви за неговата оставка. Но фактите говорят сами за себе си. Тази среща малко или много съвпадна с публикуването на годишния индекс на "Прозрачност без граници", който ясно казва, че каквито и да са усилията да се защити системата, те не дават резултат, защото България отново е паднала."

По думите ѝ мониторинговата група "споделя загриженост" за липсата на напредък в разследването на златните кюлчета, за това, че няма кой да потърси отговорност на главния прокурор, както и за "клинично вкоренената корупция с опустошителни последици":

"Ще го кажа, защото вчера, когато бях в София, си направих бележка, че нещото, което много ме шокира е, че корупцията се отразява на качеството на обществените услуги. А в периода на COVID обществените услуги се влошиха до такава степен, че някои хора нямаха достъп до електричество и течаща вода. Тогава сте под нивото на това, което представлява всяко демократично и цивилизовано общество", коментира още Софи инт Велд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови