Тошко Йорданов: Няма да работим с боклуците. За тях трябва да има възмездие

Слави бил чалгаджия. Той е завършил консерватория, а отсреща е милиционер, ходил да бие турците и да им сменя имената

Рени Петрова Последна промяна на 11 февруари 2021 в 15:51 24691 0

Има едни политически боклуци, с които няма да работим, както и трябва да има възмездие за тези боклуци, защото не може да се крият толкова безогледно и да няма възмездие в тази държава никога. 

Това заяви на онлайн дискусия с представители на BESCO (Българската стартъп асоциация) зам.-председателят на ПП "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Ние имаме едни топ приоритети от преди 4 години и въпреки че много хора се опитват да избягват тази тема, това е като начална точка, от която се тръгва - говорим за това, което хората чрез референдум казаха, че трябва да се случи. Това е топът на топа и е нещо, което може да бъде направено в рамките на година - година и половина", каза той и добави, че говори за мажоритарна избирателна система в два тура, за намаляване субсидиите на партии на 1 лев на реално получен глас и електронно дистанционно гласуване, за да може всички българи по света да гласуват. 

По думите му това ще смени правилата със сигурност, "защото корпоративният и купеният вот, както и малцинственият вот, отиват на майната си, просто защото когато влязат много, много гласове, те се обезсмислят, финансово дори". 

Зам.-председателят на партията заяви още, че що се отнася за здравната криза, "определено няма да постъпим като сегашните управляващи". Според него, когато има здравна криза с респираторно вирусно заболяване, медицинските съвети трябва да бъдат давани от хора, които се занимават с вируси, а не от хирурзи и каквото и да е там. Това е свързано и с икономика и означава, че екипът трябва да бъде подкрепен и от икономисти, тъй като всяка една мярка струва пари". 

"Ако тази пандемия продължава по този начин, мерките трябва да бъдат предлагани от хората, които се занимават с вирусни инфекции, а не от хора, които правят коремни операции", категоричен е Йорданов.

"Здравната ни система се нуждае от цялостно реформиране. Всеки, който има деца, родени преди 2000-та година, знае колко по-практично и лесно беше всичко. Когато детето ти се разболее, да минеш през детски лекар, пулмолог или уши, нос, гърло беше по-лесно без тази дивотия с клинични пътеки и плащане във всеки кабинет на ръка. Здравната система е изцяло сбъркана с тази реформа през 2000-та година и трябва да се вкара в нормални граници - повече от една здравна каса, например". 

По думите му дори да приемем, че има толкова ужасен вирус, както го изкарват, проблемът е, че е блокирано всичко останало и "видяхме, че здравната система не работи".

"Не може хора с онкологични или хронични заболявания, които имат нужда от операция, да бъдат абсолютно отрязани от достъп. Защото човек, ако погледне безпристрастно данните, смъртността през последните два месеца на година и първия месец на годината, 2/3 от хората, които не са се срещали или не са имали проблем с вируса, са починали от други неща", категоричен е той. 

Йорданов добави, че всякакви болници и лични лекари практически не работят, което човек като има заболяване, кофти здравна система и кофти живот, води до смърт. "Това е факт, както и да си затваряме очите", заключи зам.-председателят. 

От думите му стана ясно, че "Има такъв народ" ще работи с партии, които влязат, а не с тези, които са вътре и са от статуквото. "Някак си не е морално хора, които смятаме за престъпници и за некадърни, да работим с тях. Ако някой влезе у вас да ви обира, едва ли ще седнете с него да обсъждате какво да си правите къщата", попита риторично Йорданов. 

Всякакви спекулации с тази теза са изключително забавни, защото от друга гледна точка хората са прави - за тези 30 г. са видели какво ли не. Появяват се политически лица и казват "Аз никога с този" и три минути след изборния ден вече са се гушнали. Да не говорим за вчера. Марешки и Валери Симеонов са блестящ пример за подобно поведение на магистрална мургава девойка. 

Тошко Йорданов каза и, че знае какви неща се говорят за тях: 

На Слави са му лепнали етикета "чалгаджия", което е много забавно за човек, който е завършил консерватория, пък отсреща имаш човек, който е милиционер и е ходил да бие турците и да им сменя имената. Все си мисля, че човек, завършил консерватория и музикално училище, има по-широка обща култура. Етикетите, които се лепят, са ми забавни, защото някой иска да разбере какво правим. Човек гледа онзи отсреща какво е свършил, какво е казал, обещал и изпълнил. 

Зам.-председателят на партията заяви, че иска някой да се появи на "този свят и да каже какво сме обещали като обществена инициатива - било то референдум, спасяване на българските медици. Искам някой да каже кой обществен ангажимент сме поели и не сме го изпълнили". 

Така че когато кажем, че с някой няма да работим по обективни причини, значи с него няма да работим. Кой ще влезе вътре, божа работа. Разговорите ще тръгнат от онези три топ приоритета, категоричен е той. 

По думите му, за да се смени системата, трябва по нов начин да се избират депутати, да имат достъп всички българи до възможността да гласуват.

"Подходът ни към всичко е професионален. Наясно съм, че има огромен интерес за нашата програма, но си има политическа кампания. Нашите специалисти работят абсолютно свободно, без някой да им се бърка за нещата, които предлагат. Програмата е конкретна с конкретни срокове и носене на отговорност - чисто професионално, без залитания", заяви Йорданов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови