Томислав Дончев съгласен само с част от критиките на Държавния департамент на САЩ

OFFNews 01 април 2021 в 19:35 4637 2

Докладът на Държавния департамент е оценка на ключов партньор. С някои от заключенията съм съгласен, с други - не, обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред бТВ. Това е първата реакция от ГЕРБ след излизането на документа, в който България е критикувана за тежка корупция, безнаказаност, цензура и полицейско насилие.

Дончев даде пример за несъгласие с преподавателя от Софийския университет, който бе уволнен за антисемитски говор. "Какво е виновна държавата за неговото поведение?", запита вицето. Корупция имало във всяка страна, а правителството правело всичко по възможностите си, за да я намали. "Държавата не винаги успява да е ефективна", призна той и допълни, че корупцията е "коварно заболяване на демокрацията и пазарната икономика". 

Томислав Дончев категорично отхвърли обвиненията, че у нас има цензура и попита водещата: "На вас казват ли ви какви въпроси да задавате". Според него няма някой, който иска да каже нещо, да не може да го направи. 

ГЕРБ би поела отговорността да управлява, ако има достатъчна парламентарна подкрепа, но ако няма, ще служи честно на държавата в опозиция. Като възможен партньор Дончев посочи патриотите, без да уточни кого точно има предвид, тъй като ВМРО и НФСБ са в две различни коалиции. Вицето определи коалиционното управление като трудно. "Това са различни политически
сили с различни приоритети. Понякога има напрежение, но трябва да се гледа финалният резултат", обясни той.

Дончев изключи възможността ГЕРБ да влезе в коалиция с БСП и ДПС, тъй като има решение на конгреса на управляващата партия, с което "ни е забранено да имаме парламентарно сътрудничество под формата на коалиционно правителство с БСП".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

2

Христо Венев

02.04 2021 в 13:35

Няма "цензура", но затова пък липсва информация. Примерно къде са двата милиарда "усвоени" за електронно правителство, без да има такова?

10212

1

Човека

01.04 2021 в 20:43

За корупция, безнказаност и полицейско насилие не знам да има. Честно си казвам. Ама за цензура...Каква цензура като всички са прости като галоши вече бе Томиславе. Нали за тва се борим. Защо да има цензура? Словото е толкова свободно тука, че няма да се учудя утре премиера на България да каже "Томиславе, набий им по един кор на тия прости потки и се направи на луд та да ти е по-лесно" Трябва да ги научиш тия работи. Гледам те гласят за премиер май.