Томислав Дончев: Държавата обмисля как да помогне на бизнеса

Някои от поставените под карантина се държат безобразно, заяви вицепремиерът

OFFNews 14 март 2020 в 11:09 10330 0

Държавата обмисля как да бъде компенсиран бизнеса, заради загубите си от извънредните мерки заради коронавируса.

Няма как обаче да бъдат покрити всички щети, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по бТВ. 

Колегите от социалното министерство работят по вариант част от загубите на фирмите да се компенсират чрез финансиране по една от мерките по оперативната програма "Човешки ресурси" - "Помощ за персонала", уточни той. 

Има анонси за европейски инструмент, сумата за България по неофициална информация ще бъде вероятно 240 милиона лева. Следващата седмица ще работим по темата, допълни вицепремиерът.

Той не изключи вероятността за актуализация на държавния бюджет. Ситуацията изисква да сме много бързи, коментира Дончев. 

Негативен ефект от епидемията върху бюджета ще има. Ключовият момент е колко дълго ще продължи тази ситуация, подчерта вицепремиерът. 

За въведеното извънредно положение в държавата той заяви: 

Някои от поставените под карантина се държат безобразно и безотговорно. Нямам предвид само че не си стоят в къщи. Ходят в питейно заведение, подлагат на риск здравето и живота на всички, с които контактуват. 

Какво управленско своеволие може да се случи в тази ситуация? Няма променен нито един конституционен баланс. Единственото е, че са дадени повече права на полицията и санитарните власти да ограничат случаите на предаване на заразата. Какво друго право е придобил Министерски съвет издвънредно, което не е притежавал преди това?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!