Тодор Тагарев: България няма да изпраща хеликоптери Ми-24 към Украйна

Кристина Минчева 05 април 2024 в 15:56 1465 1

Снимка

България няма да изпраща хеликоптери Ми-24 към Украйна. Това каза военният министър в оставка Тодор Тагарев по време на парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на Христо Гаджев от ГЕРБ във връзка с поискана военна помощ от Украйна за предоставяне на бойните хеликоптери.

В началото на годината украинският министър на отбраната Рустем Умеров се обръща към българското министерство на отбраната със запитване дали може България да предостави вертолети Ми-24. 

Тагарев посочи, че България разполага с пет броя хеликоптера Ми-24 с отпаднала необходимост. По думите му след получаване на писмо на 4 януари 2024 г., е била установена връзка с посолството на Украйна и техни експерти са били запознати с техническото състояние на тези хеликоптери.

"С постъпило писмо от посолството на Украйна не е потвърден интерес към предложените хеликоптери Ми-24", допълни министърът в оставка.

Христо Гаджев зададе въпрос и относно поисканата военна помощ от Украйна за предоставяне на системи за противовъздушна отбрана.

Военният министър отговори, че от щаба на отбраната е бил извършен анализ на възможността за предоставяне на Украйна на исканите от тях системи и изделия.

Тагарев уточни още, че са били определени номенкултури и количества отбранителни продукти, които могат да бъдат предоставени, без това да доведе до загуба на отбранителни способности и да повлияе негативно на подготовката и изпълнението на задачите на въоръжените сили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки