Терзиев внесе доклад за заем от 38 000 000 лв., няма СОС да го гласува

Георги Георгиев съветва кмета какво да прави, за да реши проблема с парите при неработещ общински съвет

OFFNews 20 декември 2023 в 14:10 1511 1

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС/архив

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране.

На заседанието на СОС преди дни, когато за пети път не бе избран председател на съвета, от ГЕРБ критикуваха Терзиев, че не е внесъл доклад, за да реши проблемите с опасността да се загуби европейско финансиране и да се осигурят пари за покриване на задълженията. 

Сега Терзиев предлага с доклад необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада - изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър. 

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Солунска“, ул.“Цар Шишман“, ул.“Московска“, ул.“Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника "св. Александър Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св.Климент Охридски“, „Св.Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период, уточняват от СО. 

СОС обаче реши да се събере отново за шести опит да си избира председател чак на 11 януари. 

Как да се реши проблема с неработещия СОС и необходимите пари съветва във фейсбук общинският съветник от ГЕРБ-СДС и бивш председател на Съвета Георги Георгиев. 

Ясно е, че по сметките на общината има пари, но за да се пренасочат трябва решение на общинския съвет. Който съвет не работи заради ината на ПП-ДБ-СС, които нямат и не могат да намерят мнозинство. Затова ето две алтернативни решения, които сме прилагали десетки пъти:

Със заповед на кмета за корекции в бюджета да се прехвърлят средства и след това с решение на общинския съвет да бъде одобрена тази корекция. Така кметът ще може да плати до Нова година и ние ще одобрим корекциите, след като съветът започне работа. Това е законосъобразното решение и сме го правили много пъти за различни проекти, обяснява Георгиев. 

Другият вариант според него е "държавата да осигури оборотно финансиране по специалния ред за европейски проекти, изпълнявани от общините - както неведнъж е правено. Министерството на финансите и управляващия орган на съответната програма имат ключова роля и всички правомощия това да стане за няколко дни", съветва още Георгиев. 

И още един съвет - пак непоискан, но нали работя съветник - не използвайте големите инфраструктурни проекти за политическо изнудване. София се нуждае от заявено политическо лидерство, с блъфове няма да стане, завършва Георги Георгиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

ПеркоНаумов

20.12 2023 в 15:38

Да назначат служебен председател. Ще прокарат една поправка в закона набързо и готово. Не може цяла София да е заложница на политическо изнудване.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика