Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

България ще търси споразумение с ЕК по делото срещу БЕХ, реши парламентът

OFFNews 26 юли 2018 в 17:40 1611 0

България ще търси споразумение с Европейската комисия по делото срещу "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг, реши днес окончателно Народното събрание. 

Решението беше прието единодушно от 130 депутати, които бяха в залата.

Миналата есен депутатите взеха забраниха на енергийното министерство да поема вина и да постигне споразумение с ЕК по делото. Сега те отново забраняват на държавата да поеме вина по делото, но позволяват иницииране на нови преговори с Брюксел. 

Предложението беше внесено от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков. В мотивите е записано, че има нови обстоятелства по делото, които оневиняват или значително намаляват вината на БЕХ по това дело. 

Делото срещу БЕХ и дъщерните му дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" се води от 2015 година. Брюксел обвини компаниите в ограничаване на конкуренцията на газовия пазар у нас, което включва отказ от достъп до мрежата и газохранилището в Чирен на компании в периода 2007 - 2015 година. Жалбата беше внесена от "Овергаз".

Това дело е и една от причините за срещата между главния прокурор Стори Цацаров и собственика на "Овергаз" Сашо Дончев в ЦУМ, преди прокуратурата да обяви, че проверява компанията заради възможно разминаване между направените инвестиции и одобрените от КЕВР. Срещата им стана известна като аферата "ЦУМгейт".

След приетото днес решение енергийният министър Теменужка Петкова ще трябва да опита да намали санкцията, която може да е над 300 млн. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!