Техниката за машинното гласуване вече е в България, произведена е специално за изборите у нас

Последна промяна на 10 май 2019 в 12:26 1667 0

Снимка Архив

Всичките машини за гласуването на европейските избори вече са в България, съобщи пред БНР Веселин Тодоров от фирмата доставчик „Сиела Норма“.

Става въпрос за 3000 машини плюс резервни 10%. В момента те се намират в  склад, одобрен от ЦИК. 

„До 15-и представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. Вчера имаше проверка на софтуера – дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини, обясни Веселин Тодоров. - Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини. На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани. След това идва най-истеричната част – разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май. След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми."

От думите на Тодоров стана ясно още, че машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той.

Анкета

резултати
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !