Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Цветанов: Радев е с няколко крачки пред другите кандидати. ГЕРБ му помага

OFFNews 22 септември 2021 в 13:21 3054 1

Липсата на обявен кандидат за президент от ГЕРБ ще повлияе в полза на Радев. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV1 и ТV+.

Относно изборите 2 в 1 ще се търси ефектът с избирателната активност от 2016 г., с президентските избори и Референдума на Слави Трифонов. 

Попитан защо ГЕРБ нямат все още обявен кандидат бившият втори в партията отговори, че нямат подходящ.

„Това е голяма политическа грешка, защото има срокове и хронограмата вече тече и това ще повлияе много сериозно върху изборния резултат в полза на Радев“, категоричен е той.

Според него при всички положения ГЕРБ не е трябвало да повтаря грешката си от 2016 г., когато партията издигна своя кандидат десетина дни преди крайния срок.

„Искам да направя една препоръка - влизането в политиката не трябва да бъде като удоволствие или хоби, то е отговорност. Искам да заявя категорично, че пожелавам успех на всеки нов политически проект, защото знам, че ще се сблъскат с много трудности“, заяви Цветанов.

Според него обаче няма достатъчно време за подготовката и селектирането на хората в листите. 

„Планът за възстановяване и устойчивост не беше внесен в Брюксел и ГЕРБ има основна вина“, припомни Цветанов.

Той подчерта, че политиците трябва да носят отговорност.

„Държавите от ЕС получиха авансови плащания без Нидерландия и България. Съседна Гърция получи 4 млрд. евро“, каза още по темата той.

Според него 45-ото и 46-ото НС са делегитимирали парламентаризма в България и всичко случващо се е било на принципа на конфронтацията. По думите му много е важно да се запази профилът на всяка една партия и политиците, и експертите да са последователни.

Цветанов припомни за бързото строителство на „Турски поток“ и забавянето на интерконектора с Гърция над 10 години.
Той заяви, че има различия с президента Румен Радев и няма определена позиция кого биха подкрепили Републиканци за България.

„Това, което успя да направи Радев през последната година определено е с няколко крачки напред пред другите кандидати“, каза Цветан Цветанов.

Според него и след изборите за Народно събрание на 14 ноември отново ще сме свидетели на конфронтацията от 45-я и 46-я парламент. По всяка вероятност ще има правителство, но ще е с живот година-година и половина, посочи бившият втори в ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови