Цветанов: Нищо не налага ГЕРБ да оповести отсега кандидатурата си за президент

OFFNews 22 май 2016 в 12:57 4830 4

Цветанов: Нищо не налага ГЕРБ да оповести отсега кандидатурата си за президент

Нищо не налага ранното обявяване на кандидатурата на ГЕРБ за президентския вот. Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" на БНР председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че не са разглеждани кандидатурите на Ирина Бокова и Елена Попотодорова и определи това като част от спекулативното поведение и "хазартен диалог" от страна на ДСБ:

Политическите ни опоненти от ДСБ, които са част от формиращото се опозиционно говорене на БСП, ДПС и ДСБ, усетиха, че изпадат в пълна изолация от страна на партиите на управляващото мнозинство, което обяснява хаотичните им действия и търсене на интрига. Това са опити за връщане в парламентарното мнозинство, но с несъстоятелни тези.

По думите на Цветанов Росен Плевнелиев е имал "изключително труден мандат". 

Той коментира и темата за президентското вето върху текстове от Изборния кодекс. 

При детайлното обсъждане на президентското вето търсехме компромис, който да се придържа и към изразените мотиви на президента, но и да отчита възраженията на Патриотичния фронт, каза Цветанов. Той увери, че са положени максимални усилия, а ветото на президента е изиграло ключова роля за намирането на баланс.

Постигнахме като консенсус веднага да бъдат внесени поправките, които да дадат правото с 60 заявления да се разкриват избирателни секции, максимум 35 за всяка държава по света, припомни Цветанов и поясни, че са събрани подписи от всички парламентарни групи, формиращи управляващото мнозинство и с обнародването на поправките в „Държавен вестник“ тези промени ще бъдат внесени.

Всичко зависи от взаимния компромис. Противното би означало отново предсрочни избори, които биха възпроизвели същата конфигурация и връщане в изходна позиция, подчерта Цветан Цветанов.

Относно антикорупционния закон, той се солидаризира с казаното от главния прокурор Сотир Цацаров, че повторното му отхвърляне от парламента би било изключително лош знак:

Това, че законът не мина в една от комисиите не означава, че той ще бъде бламиран в пленарна зала. Уверявам ви, че ще има достатъчно народни представители, които ще подкрепят политически законопроекта, а между първо и второ четене детайлите, които трябва да бъдат прецизирани, трябва да бъдат отстранени. Това няма да промени неговата философия и концепцията на бъдещото му прилагане, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови