Цветан Цветанов: ГЕРБ и ДПС ще си партнират на изборите

OFFNews 18 януари 2021 в 12:11 2104 0

Искам да благодаря на колегите от Републиканци за България, че успяхме за кратък период от време да съберем 7364 подписа, за да може днес да се регистрираме за участие в населените места, където ще бъдат проведени частични местни избори -12, от които две общини - Мъглиж и Баните и 10 населени места. Това каза председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов след като се регистрира за частичните местни избори заедно с административния секретар и говорител д-р Виктор Серафимов, временно изпълняващия областен координатор за София-град Петко Чамов, Любомир Методиев от младежката структура, както и Невена Стоянова, която е част от активността на жените в партията.

„Ние направихме регистрация за всички населени места. Убеден съм, че с организацията, която тече в момента ще имаме доста силно присъствие, а в някои от населените места ще имаме и съответната изборна победа“, заяви Цветанов.

На въпрос как гледа на датата 4 април, той сподели, че споровете са много, но според него не трябва да се коментира:

„Всеки един трябва да се съобрази с датата от президента, защото това е негово конституционно право, от което той се е възползвал и всички останали политически субекти трябва да се подготвим и да представим най-добрите си управленски програми, за да могат хората да бъдат информирани“.

По думите му притесненията от датата 4 април са породени от неготовността и липсата на чуваемост от страна на управляващите и на статуквото, което ще проведе изборите.

„Всички знаем, че нямаме единен здравен протокол във връзка с пандемията“, припомни Цветанов.

Според него друг основен проблем е ограничаването на възможността за гласуване на над 2 млн. български граждани живеещи в чужбина и липсата на чуваемост за гласуване по пощата, което се прави в много от развитите демокрации.

„За ротацията, която говорихме смятам, че е наложителна, защото страхът, който витае в момента и начинът, по който бяха проведени изборите през 2019 г. имаме съответните притеснения“.

Председателят на Републиканци за България припомни, че в община Гурково е имало манипулации през 2019 година на местните избори.

Тогава там е имало манипулации и задкулисие на най-високо политическо ниво между ГЕРБ и ДПС.

Цветанов подчерта, че ротацията е добре приета от премиера, тъй като по време на обиколките той ротира министрите, които го съпътстват във всяко населено място.

„Наблюдаваме и притеснения, че ГЕРБ за първи път ще има възможността да прави избори за български парламент, защото до момента не е имала тази възможност и е имало възможност чисто законово да бъдат подменени областните директори и да се направят избори, които поне до сега не са били оспорвани и не е имало чак такова притеснение или съмнение за манипулация и фалшификация. Знаем, че имаше една спекулация с Костинброд, но всички останали избори за парламент са минали по нормален, демократичен път“, допълни Цветанов.

„Моите притеснения са, че 2021 г. ГЕРБ ще проведе за първи път избори, а ние видяхме и с примерите, които давам, че ГЕРБ и ДПС ще бъдат партньори и ще могат действително да направят това, което всички ние искаме да не се случва. Затова призовавам за висока избирателна активност, въпреки че правителството ще направи всичко възможно да се заиграва със страха на българските избиратели, да не даде възможност да се представят бъдещите управленски програми на всички политически партии. Призивът ми към управляващите и към тези, които представляват обществените медии, чиито бюджети се формират с данъците на българските данъкоплатци, е нека БНР и БНТ да бъдат тези, които да дадат истинския плурализъм и възможността, която да засили демокрацията и сигурността в тези избори“, каза още председателят на Републиканци за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови