ЦИК: Всеки или почти всеки карантиниран ще може да гласува

OFFNews 22 януари 2021 в 10:23 1747 0

Снимка Архив/БГНЕС

Всички карантинирани хора ще могат да упражнят правото си на глас в подвижни урни. В това увери Димитър Димитров – говорител на ЦИК, по бТВ. Да не казвам всеки един, но ще бъде организирано усилие да могат да упражнят правото си на глас, добави Димитров. Подвижната избирателна комисия ще направи списък и ще посети всеки карантиниран.

Този списък трябва да се уточни в последния момент, обясни той. Тези, които са карантинирани в събота, много трудно ще попаднат в списъка, каза Димитров, но увери, че ще е възможно да се заявява такова гласуване по мейл и по телефон.

Протоколът за това какви санитарни мерки ще има при гласуване трябва да бъде изработен от здравните власти, а комисията ще ги утвърди.

В протоколите ще се появи графа за броя на бюлетините, които са от машина, обясни още говорителят на ЦИК. Данните от бележката от машината трябва да се пренесат в протоколите. Димитров уточни, че ще има и автоматична проверка дали нанесеното в протокола на секционните комисии отговаря на данните от машината, които ще са записани на флашка. Ако данните не съвпадат, протоколът трябва да се преправи.

„Ще имаме 300 000 хора, които са преминали през болестта и са изградили имунитет, ако всеки трети или всеки четвърти стане член на избирателна комисия, това е достатъчно“, отбеляза Димитър Димитров на въпрос дали ще могат да бъдат събрани достатъчно членове за комисии. Според него ще бъде направено всичко възможно, ако има заболели в последния момент членове на СИК, те да бъдат заменени.

Димитров съобщи, че ЦИК ще възстанови и регулярните си седмични брифинги, така че ще има достатъчно публичност как се подготвят изборите.

Парламентът днес гласува необходимите законови промени за създаването на подвижните избирателни комисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!