ЦИК ще купи още машини, но не знае кога и колко

Георги Ангелов 30 септември 2021 в 13:46 917 0

Снимка БТА

ЦИК ще купи още машини за гласуване за изборите "2 в 1" на 14 ноември, но още не е ясно колко устройства ще бъдат поръчани, както и кога. Това се разбра от думите на говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов на днешната пресконференция на комисията.

Преди дни беше прекратена обществена поръчка на ЦИК за 1600 машини. „Обществената поръчка за доставяне на устройва беше прекратена, защото двете оферти надвишаваха прогнозната стойност (на “Сиела Норма” и “Информационно обслужване” бел. авт.). В момента обсъждаме дали да има поръчка за 1600 устройства или да са малко повече. Обмисляме това заради прогнозите на социолози и политолози, че се очаква по-висока избирателна активност“, обясни Росица Матева. Необходимите средства ще бъдат осигурени от правителството, получено след уверение от финансовият министър.

Все още не е ясно дали на изборите ще се гласува с една карта или с две - по една за всеки тип избори. “Повечето колеги сме на мнение да се гласува с една карта. Ако има две устройства и се гласува с две карти, може да се объркат картите”, каза Матева. ЦИК мисли и как да бъде програмиран софтуерът - дали да излизат различни екрани за изборите за парламент и за президент или избирателят да избира.

Това ще бъде решено след като бъде окончателно приключен договора със Сиела за прехвърляне на софтуера на машините на ЦИК.

За парламентарните избори са регистрирани 21 партии и 7 коалиции. За изборите за президент и вицепрезидент са регистрирани 12 партии и 5 коалиции. Тече регистрацията на инициативни комитети. До момента са подадени инициативните комитети на два кандидата.

Прогнозите за избирателни секции са за над 11 хиляди секции.

По решение на правителството на Германия избори там може да има само в 40 места. Цветозар Томов обясни, че право за откриване на секции имат 100 места, според гласувалите на предишни избори. Томов каза, че тези 40 места покриват територията на ФРГ така, че да има секция на разстояние 40-50 км една от друга. Затова в Германия ще се търсят места, в които може да се създават повече секции на един адрес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews