ЦИК санкционира 4 социологически агенции за разпространяване на данни

OFFNews 26 май 2019 в 19:51 2667 0

Централната избирателна комисия (ЦИК) е наложила санкции на 4 социологически агенции заради предварително разгласяване на данни за вота, коментира в „Хоризонт“ говорителят на комисията Таня Цанева.

Тя съобщи, че към момента в ЦИК са постъпили общо 86 жалби и сигнали, като акцентира върху тези за предварително публикуване на социологически данни. 

„Много сигнали, които не влияят на изборния процес, като изключим тези, които са по член 205. По 205 са огласяване на изборните резултати от социологически агенции по повод на изборите. ЦИК санкционира четири агенции като даде указания незабавно да бъде премахната тази информация“, допълни Цанева.

ЦИК също санкционира няколко медии за публикуване на прогнозни резултати от социологическите проучвания на сайтовете си и в профилите си в социалните мрежи. Заради констатирани нарушения по чл. 205 санкционирани бяха в. "Дневник", "24 часа", Pik.bg, Blitz.bg. Те бяха инструктирани да премахнат оповестените данни, като на някои от тях бе наложена и глоба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови