ЦИК планира 2 симулации на машинния вот, за да види как ще протече

OFFNews 26 май 2021 в 14:36 1382 0

ЦИК планира поне две симулации на изцяло машинното гласуване в изборните секции, за да провери колко гласоподаватели могат да гласуват с една машина в секция на парламентарните избори на 11 юли, дали има нужда в някои секции да бъде поставено повече от едно устройство и как протича целият процес.

Първият тест ще е в четвъртък в Народното събрание между 13 и 14 ч. В него ще участват членове и служители на ЦИК, хора от обществения съвет към комисията и от администрацията на парламента. Ще има симулация на опашка от гласоподаватели, за да се види колко бързо ще се придвижи тя. Натоварването за този час ще бъде умножено по 13 - колкото часове продължава изборният ден.

Втората симулация ще е на 30 май в село Доброславци, Софийска област. Селото е избрано заради съотношението на гласували и негласували с машина на вота на 4 април, поясни Цветозар Томов - член на ЦИК, който е социолог по професия. Съотношението в селото съвпадало с това на национално ниво.

Възможно е да бъде организиране и поне още едно тестово гласуване.

Експериментите се налагат, тъй като изборите на 11 юли ще са първите без хартиени бюлетини. Такива ще бъдат доставени само на секциите с под 300 гласоподаватели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови