ЦИК отхвърли жалба на ГЕРБ: Служебният кабинет не е агитирал

OFFNews 23 юни 2021 в 12:04 1326 0

ЦИК отхвърли като неоснователна жалбата на ГЕРБ-СДС срещу премиера Стефан Янев и министри от служебното правителство. Комисията не приема твърдението на ГЕРБ, че служебният министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев са агитирали предизборно в нарушение на закона.

В жалбата на ГЕРБ се съдържат оплаквания, че министър-председателят Стефан Янев и министри от служебното правителство на президента Румен Радев, под формата на отчет за работата им до момента, по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, грубо нарушават забраната на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс (ИК). В жалбата се твърди, че нарушението се изразява в „множество изказани и недоказани твърдения и изявления”, "които по своята същност представляват предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ИК, която се осъществява от министър-председателя Стефан Янев чрез „твърдения и изявления, които съдържат призив за подкрепа в полза на други политически партии, уронват престижа на предходното управление на ГЕРБ и са директен призив на неподкрепа на регистрираната в настоящите избори коалиция ГЕРБ-СДС“. С жалбата е направено искане министър-председателят Стефан Янев и министрите Бойко Рашков и Асен Василев да бъдат санкционирани. "Описани са линкове, които обаче не могат да бъдат отворени, за да се установи съдържанието им", пише още в решението на ЦИК. 

"За да е налице предизборна агитация, е необходимо да е отправен директен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.", пише в решението на ЦИК. От комисията са стигнали до извод, че от "посочените в жалбата цитати от изявления е видно, че същите не съдържат директен призив за подкрепа на някои от регистрираните кандидати, партии, коалиции или инициативен комитет за участие в изборите за народни представители или за неподкрепа на коалицията, подала жалбата". Посочените изявления съдържат единствено информация, огласена от работата на служебното правителство публично при представяне на неговия отчет, смятат от ЦИК.

ЦИК не успя да постигне мнозинство и да приеме методическите указания за работата на секционните избирателни комисии при частичните избори за гласуване с машина. От присъстващите в залата 10 членове на ЦИК, четирима са гласували против.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови