ЦИК наруши закона, като не обяви Пеевски за евродепутат, твърди ДБГ

OFFNews 01 юни 2019 в 12:10 4006 1

Централната избирателна комисия наруши закона при обявяване на 17-те български евродепутати, като не съобщи имената на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ. Те се водят избрани и като такива могат да подадат оставка само пред парламента в Брюксел. Това се прави, защото Пеевски е в несъвместимост като български и европейски депутат едновремено и трябва да се откаже от нашия парламент до края на мандата му. 

Това заяви председателят на "Движение България на гражданите” Димитър Делчев пред бТВ. ЦИК погазва закона в услуга на един човек и аз се питам дали Бойко Борисов ще поиска обяснение от членовете на Комисията от квотата на ГЕРБ защо узаконяват това явно нарушение, допълни Делчев. 

По повод резултатите от изборите Делчев припомни, че ГЕРБ нямат 6 евродепутата, а с един по-малко от миналите избори, петима, тъй като шестия е на СДС. Според него е мит, че Борисов лично е спечелил победата. Докато Борисов правеше шоу по телевизията, изборната машина на ГЕРБ работеше на пълни обороти за първото място. Той даде пример с технологичния вот в секциите в Симитли. Разбираемо е, че през 2015 г. хората си гласуваха за кмета, също и че през 2017 г. пренесоха любовта си към сина му и го направиха депутат. Как така обаче, същите тези хора изведнъж решиха вкупом да гласуват преференциално за Емил Радев и Лиляна Павлова, които нямат нищо общо с града, добави Делчев. 

Димитър Делчев коментира и неучастието на ДБГ в евровота, като припомни, че решението е взето, защото партията отказа да участва в поредните братоубийствени битки между десни партии. 6-7 месеца водихме преговори с „Демократична България“ за общо явяване, но накрая се оказа, че те не си търсят партньори, а патерица. Слушайки коментарите от тяхното ръководство оставам с впечатление, че това отношение няма да се промени и занапред, добави той.

За местните избори ДБГ ще издигне консенсусни личности, които да бъдат подкрепени от широк кръг от хора. Със спечелването на кметовете в Плевен и Добрич се видя, че кандидатите не трябва да са прекалено десни или прекалено леви, а трябва да са силни личности с възможност за широка подкрепа, за да победят феодалния модел на ГЕРБ.

На въпрос  за отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ, председателят на ДБГ заяви, че силата на Цветанов е да осигурява кворума и мнозинствата в парламента. Тази му роля ще бъде поета от Делян Пеевски, който, както е видно, от месеци осигурява подкрепата на ДПС за кворума в парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

01.06 2019 в 16:18

Жива подигравка с ЦИК и избирателите - подмяна на техния вот. До 25 май, събота, искаш да ставаш евродепутат, а на 27 май, понеделник, не искаш. Неврастенично целно поведение на цяла партия. И то с рецидив - 2014 беше пак същото. За какво са изборите, ако са като разграден двор - влез, излез. Електоратът на ДПС знае ли въобще защо гласува, като отива, който си иска. Според мен, би трябвало да е забранено кандидат, след като е избран, да може да се откаже, освен по някакви много уважителни причини (медицински, семейни и т.н.).