ЦИК: Избори преди 2 април са рискови заради машинната бюлетина

Мая Младенова 24 януари 2023 в 16:11 1421 0

Среща на президента с ЦИК

Снимка Прессекретариат на президента

Румен Радев покани членовете на ЦИК, за да му разяснят каква готовност има комисията за организиране на предсрочния вот.

Смесеното гласуване и промените в Изборния кодекс поставят ЦИК пред предизвикателство как ще обезпечи вота на извънредните парламентарни избори. Най-критичен към този момент се оказва въпросът със специалната защитена хартия. Тъй като трябва хронологично време за нейната доставка и за разпределянето ѝ към отделните машини, изборите няма как да бъдат насрочени през март. Второто предизвикателство е как да изглежда бюлетината за гласувалите с машина.

Това стана ясно от среща на ЦИК с президента днес. Румен Радев покани членовете на комисията, за да му разяснят каква готовност има тя за организиране на предсрочния вот. Радев даде да се разбере, че от това зависи кога ще насрочи вота.

Вече бяха цитирани две възможни дати - 2 април и 23 април. Двете априлски недели между тях - 9.04 и 16.04. - отпадат, тъй като тогава са католическият и православният Великден.

Председателят на комисията Камелия Нейкова обясни, че ЦИК ще поръча 30 000 ролки защитена хартия, която може да бъде доставена в седмицата между 27 февруари и 5 март. След това обаче трябва технологичен период за т.нар. разролване - отделянето ѝ в малки ролки за всяка машина. От печатницата на БНБ са заявили, че им трябва около 50 дни за този процес. Това означава, че избори на 26 март са рискови, заяви Нейкова.

За следващата неделя, 2 април, хартията може да бъде осигурена.

На предходни избори машините издаваха само разписка. Сега те ще издават бюлетини на хартия със защита, които ще бъдат подпечатвани.

Още не е решено и как да изглежда бюлетината, която машината принтира. Тъй като отворът на настоящите машини е с ширина 3 инча - доста по-малко от ширината на традиционната хартиена бюлетина, това означава, че са "машинната бюлетина" ще трябва друг дизайн. Единият вариант е същата бюлетина да се отпечата с по-дребен шрифт, но това би я направило нечетима. Вариант и да е с по-голям шрифт - но тогава би станала твърде дълга. Има и друг вариант - според Севинч Чолакова от ЦИК бюлетината може да отразява и само за кого е гласувал избирателят. Това е и най-вероятният избор на ЦИК, стана ясно от разговора.

След последните промени в Изборния кодекс гласоподавателят ще може да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Самият вот с машина също се променя - досега машините издаваха само разписки, подобни на касови бележки, а самият вот се съхраняваше и броеше от самата машина. Сега машините на практика ще отпечатват бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови