ЦИК: Хакването на машините би било много трудно

OFFNews 09 юли 2021 в 10:59 1451 0

Снимка БТА/Христо Касабов,

Камелия Нейкова

"Машините нямат интернет връзка помежду си. Според мен, ако има опити за така наречено хакване, това би било много трудно 11 000 машини да може по този начин да са манипулират. Също така смятам, че с флаш паметите не може да се извърши някаква злоупотреба, тъй като те са поставени в сектор на машината, който е пломбиран, тоест акo някой иска да има достъп до тях по време на гласуването, трябва да наруши тази пломба, което също е недопустимо и нарушение". Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова по БНТ.

Нейкова даде информация и за т. нар. хеш код, който всички представители на ЦИК трябва да отпечатат от машините в началото на изборите.

"Кодът е криптографският индентификатор или т.нар. хеш код. С промените в Изборния кодекс секционните избирателни комисии преди началото на гласуването трябва да отпечатат от машината си системна разписка. Тази системна разписка се нарича диагностичен доклад. В долната част на този доклад има системен хеш. Това е една конфигурация от букви и числа, която представлява този хеш код", разясни тя.

Председателят на ЦИК каза, че този код трябва да се сравни с кода, който са получили в запечатан плик в предизборния ден от общинската администрация и когато тези кодове съответстват, това означава, че тази машина работи със сертифицираната версия на софтуера, удостоверяването на което е извършено от държавна агенция Електронно управление и Института по метеорология и Института по стандартизация.

"Ако има разминаване, трябва да уведомят незабавно РИК и ЦИК, за да се вземе решение дали да се провежда гласуване с тази машина. Ако кодът е различен, с тази машина не трябва да бъде провеждано машинно гласуване, защото това означава, че в нея е инсталиран несертифициран софтуер", каза Нейкова.

Всички 421 машини за чужбина вече са доставени в представителствата ни в чужбина, машините за страната тръгват днес и в събота ще са в секциите, заяви председателят на ЦИК 

Предстои ЦИК да вземе решение за контролно преброяване на разписките от машините в извадка от секции. Нейкова предупреди и членовете на СИК да не поставят знаци върху електронните карти или да ги облепят с тиксо, защото това ще опорочи вота.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови