ЦИК глобява bTV заради репортаж за ремонта на Графа по жалба от ГЕРБ: било агитация срещу Фандъкова

Комисията издава два акта срещу телевизията, вторият е за материал за обезщетения за умъртвени прасета

Александра Маркарян 29 октомври 2019 в 15:39 10943 0

ЦИК налага две глоби на БТВ "Медиа груп" за предизборна агитация в деня на вота по жалби от представители на ГЕРБ и коалицията ГЕРБ-СДС. Решенията на Централната избирателна комисия са от днес, а причината за наказанията са два репортажа.

Единият е за ремонта на софийската ул. "Граф Игнатиев" и бе излъчен в обзорното предаване на bTV в изборния 27 октомври. Репортажът е излъчен в 16:20 ч. в обзорното предаване за местните избори на телевизията. Заглавието му е "Хубаво, но не е готово", а подзаглавието - "Ремонтът на "Граф Игнатиев" - нито в срок, нито според очакванията на столичани".

Жалбите заради него са две - от представителя на ГЕРБ в общинския съвет в Русе Бедрос Левон Пехливанян и от коалицията ГЕРБ (СДС) чрез упълномощения ѝ представител Цветомир Петров Паунов. Според техните сигнали чрез репортажа се правят индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот. Нарушението, твърдят сигналоподателите, се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния процес, а агитация срещу кандидата за кмет Йорданка Фандъкова, на която не била предоставена възможността да изрази гледната си точка.

След като изгледали репортажа, от ЦИК решили, че има нарушение на Изборния кодекс, изразяващо се в извършване на предизборна агитация.

"Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК. Нарушението се изразява в излъчването на репортаж, който няма връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден, и представлява предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК", пише в решение №1594-МИ на ЦИК.

Оттам разясняват, че съгласно посочената разпоредба „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма.

"Забраната за агитация е установена, за да се даде възможност на избирателите в спокойна атмосфера да формират свободно волята си по въпроса кой кандидат да подкрепят. При отправени внушения и призиви за подкрепа или неподкрепа такава възможност на избирателите не може да се осигури", допълват от Комисията.

Предстои председателят на ЦИК да състави акт на БТВ "Медиа груп" ЕАД.

Второто решение (№1595-МИ/29.10.2019) отново е за агитация в изборния ден, срещу каквато са се оплакали по имейла от ГЕРБ, представлявана от премиера Бойко Борисов чрез Здравко Кирилов Костадинов, упълномощен представител и председател на общинското ръководство на партията в Сливен.

Жалбата е срещу репортажа "Чумата в предизборна употреба" с подзаглавие "Разследване на bTV по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми", излъчен в същото обзорно предаване на телевизията за местните избори на 27.10. и публикуван на сайта на bTV.

В жалбата пише, че в тв репортажа репортерката е казала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано „СЛИВЕН“, с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на сайта на bTV било посочено, че става дума за с. Гавраилово, община Сливен.

Според жалбоподателя чрез излъчения репортаж и публикуваната статия се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е кандидат за нов кметски мандат, е платил на 84 души от селото по 300 лева обезщетение за доброволно умъртвени прасета, но сред получилите обезщетения били и хора от ромската махала, които никога не са имали прасета.

След края на репортажа в 18:04 часа водещият на предаването „Местните 2019“ направил констатацията, че „Един глас вече струва 100 лева и едно прасе“, отбелязва жалбоподателят.

Според ЦИК тук също има нарушение на чл. 182, ал. 4 от Изборния кодекс, състоящо се в извършване на предизборна агитация в изборния ден.

Предстои председателят на ЦИК да състави акт.

След съставянето на актовете ще бъдат определени и размерите на глобите.

Не сме съгласни с констатациите в решенията и ще представим възраженията си пред ЦИК, след като получим съответните актове, коментираха от bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови