ЦИК, а не СИК ще решава дали да позволи хартиени бюлетини в секциите

OFFNews 02 юни 2021 в 09:42 1308 0

Цветозар Томов

Решението дали да се допусне гласуване с хартиени бюлетини при проблем с машините ще се взема от ЦИК, а не от секционните комисии, заяви членът на изборната комисия Цветозар Томов в интервю за БНР. ЦИК ще преценява при какви условия е допустимо преминаването към гласуване с хартиена бюлетина.

Според последните промени в Изборния кодекс на изборите на 11 юли ще се гласува само машинно освен в секциите с под 300 избиратели.

За да провери как протича изборният ден само с машинен вот, ЦИК вече е провела 3 експериментални гласувания - в сградата на Народното събрание, в софийското село Доброславци и в Сливница. Предстоят и още такива експерименти на три места в София. При тях се мери най-вече времето за гласуване според особеностите на гласоподавателите и мястото на секцията.

„По случая с проблемите с машинното гласуване във Велико Търново на 4 април причината е човешка грешка при въвеждане на данните. Това със сигурност мога да кажа, не е свързано със машините или софтуера и с начинът им на програмиране", коментира Томов.

Важно е с оглед на организацията на изборите повече да няма условия тази грешка да се повтори, трябва да бъдем по-внимателни, грешки могат да се направят в резултат на небрежност на някои от нивата на проверка на данните, които се въвеждат машинно, каза още той.

"Машините трябва да бъдат под строг контрол преди изборите, колкото по-рано се предоставят на СИК, толкова повече логистични проблеми възникват относно сигурността им. Ще се изчака решението на ЦИК по този въпрос. Очакваме да се закупят още устройства - около 2000 общо допълнителни машини, надявам се фирмата да може да ги достави. Това трябва да стане достатъчно рано, за да може да се направи одит и сертификация на всички устройства. А срокът по изборния кодекс е 20 дни за извършването на тези дейности ", добави Цветозар Томов.

По думите в изборния ден за всяка машина ще има техническо лице, което отговаря за устройството.

"Можем да се справим, но трябва да се работи много организирано в изборния ден, за да може хората да гласуват, да не се образуват опашки по места и да не възникват критични ситуации", заяви още Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови