Цигарите поскъпват след 2015 г., дефицитът стига 3.7% от БВП

ОFFNews 11 ноември 2014 в 12:19 5210 2

Първо заседание на новото правителство

Снимка Сергей Антонов

Първо заседание на новото правителство.

Акцизът на цигарите ще започне да расте от 2016-а година, като това ще стане на три стъпки - от 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след извънредното заседание на Министерски съвет днес, на което беше разгледана актуализацията на бюджета за 2014 година.

Увеличението няма да стане от 2015 г., защото има растеж в контрабандата. "Не смятам, че е удачно преди овладяването на контрабандата да се направи тази промяна”, поясни Владислав Горанов.  

Обсъдените промени в данъчните закони касаят изменение в услугите по далекосъобщенията и услугите за радио и телевизия. "Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Когато доставчик на далекосъобщителни услуги или услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик е позициониран на територията на държава-членка, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, който той събира да бъде деклариран и представен в администрацията на държавата-членка, в която той е ситуиран като седалище”, обясни Горанов. 

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка. Докато предшественикът му Румен Порожанов бе предвидил няколко варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, текстовете на Горанов дават категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4-ти декември, съобщава БНР. Парите на държавните предприятия в КТБ, чийто лиценз бе отнет миналата седмица, ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което ще вкара страната ни в процедура по свръхдефицит. Оперативните данни на финансовото министерство за края на октомври сочат, че вече дупката е близо 1,8 млрд. лева, което прави дефицит от 2,2 на сто. Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. 

Предвиденото ново дългово финансиране включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и ликвидна подкрепа за банки в размер до 2,9 млрд. лева. Посочените обстоятелства налагат увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП), съобщиха от правителствената пресслужба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews