Горанов: Сегашното общество живее за сметка на следващото

ОFFNews 11 ноември 2014 в 10:13 9115 7

Владислав Горанов

Наследството в бюджета е след едно лошо управление на БСП и ДПС. Близо 1 млрд. и 100 млн. лева по-малко от предвиденото е приходна част. Това каза пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

Сегашното общество живее за сметка на следващото, коментира той. Ние сме с доста нисък размер на държавния дълг, но това не трябва да е хвалба. В момента сме застрашени от процедура по свръхдефицит, заяви Горанов. Той обясни, че асновните икономии в държавата ще дойдат по линия на програмата за растеж, по която има доста проекти, които не са изпълнени. Общо 278 млн. лева допълнителни разходи ще бъдат предвидени до края на 2014 година, обясни финансовият министър. 

Той изрази притеснение, че резкиятспад на чуждестранни инвестиции може да притисне икономическото развитие през следващата година и определи като голям проблем фактът, че годината ще е нулева за европейските пари. 

Финансовият министър коментира и темата за евентуално сливане на Агенция “Митници” и НАП, като според него това ще се случи след задълбочен анализ, но не на всяка цена.

На въпрос защо след като напусна 42-то НС, сега се завръща на поста финансов министър, Владислав Горанов заяви, че министерският пост е предизвикателство. Ситуацията в 42-то НС не беше добра за никого, в него нямаше да се случи нищо смислено, исках да запазя човешкото в себе си, коментира Горанов. Заяви и, че от 2010 г. не се е виждал с Делян Пеевски, по повод на коментарите за появилата се в интернет снимка на двамата.

Министърът предвижда растеж през 2015 г., но той няма да е в размерите, в които ни се иска.

По темата КТБ, Горанов заяви, че ще гарантира още в началото на декември вложителите да получат гарантираните си влогове във фалиралата банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!