Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Центърът за кризи на НАТО в България получи акредитация с мълчаливо съгласие

OFFNews 01 април 2015 в 13:21 3456 0

Центърът за кризи на НАТО в България получи акредитация с мълчаливо съгласие

Центърът за кризи на НАТО получи официална акредитация от Северноатлантическия съвет и вече може да работи като военен орган на НАТО.

От Министерството на отбраната съобщиха, че на 31 март е завършила порцедурата по мълчаливо съгласие между страните членки на Алианса. Според министерството центърът е изпълнил изискванията, определени от Военния комитет на НАТО. В бъдеще международната организация в България ще осигурява подкрепа за трансформацията и укрепването на капацитета на Алианса в експертна област по управление на кризи и реагиране при бедствия.

През последните две години Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (CMDR COE) - както е пълното наименование на центъра, и Министерството на отбраната работиха в тясно сътрудничество със Съюзното командване на НАТО по трансформацията (HQ SACT), Главната квартира на НАТО и експерти от Алианса върху изграждането и утвърждаването на организацията. 

CMDR COE е международна организация, създадена със закон за ратифициране на Меморандума за разбирателство между Министерството на отбраната на Република България, Министерството на националната отбрана на Република Гърция и министъра на националната отбрана на Република Полша относно изграждането, администрирането и функционирането на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, подписан на 28 август 2013 г. в Норфолк, Съединени американски щати (Обн. в ДВ бр. 30/01.04.2014 г.).

Въпреки че не беше акредитиран, центърът беше открит официално на 17 септември 2014 г. от президента Росен Плевнелиев.

В подкрепа на трансформацията на НАТО и с цел осигуряване на ефективност и ефикасност при изграждането на способности, страните-членки създават мрежа от центрове за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности. Предвид активното участие в тази политика, Република България пое ангажимент за изграждане на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Центърът не е оперативен орган за действие по време на бедствия и е предназначен за предоставяне на специализирана експертиза за подпомагане на: изграждането на способности; повишаването на оперативната съвместимост и усъвършенстването на обучението и подготовката на командири, лидери и формирования от страните-членки и партньорите на НАТО; тестването приложимостта на доктрини; разработването и валидирането на концепции чрез провеждане на експерименти; представянето на поуки от практиката и оценки в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews