Цацаров за статията в Шпигел: Срещнах се с турския посланик в Съдебната палата, не съм нарушил закона

OFFNews 14 септември 2020 в 19:01 9372 1

Не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В случаите, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси.

Това твърди бившият главен прокурор Сотир Цацаров в позиция, провокирана от публикацията в списание "Шпигел" със заглавие "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган".

Публикуваме пълния текст на позицията на Цацаров, разпространена днес от пресцентъра на КПКОНПИ:

"През март 2016 г. Софийски градски съд не допусна екстрадиция на турския гражданин Абдула Буюк, по молба, предявена от компетентните органи на Република Турция. Решението на СГС бе потвърдено от Апелативен съд – София. В това производство по реда на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, искането на молещата държава се изпраща на Върховната касационна прокуратура, която задължително постановява задържане на лицето за срок до 72 часа и изпраща преписката на съответния окръжен прокурор /в случая с Буюк – Софийска градска прокуратура/. Следва искане за задържане под стража и разглеждане на делото от съда, на две инстанции, с участието на прокурор. Така се процедира с всяка молба за екстрадиция, включително и с тази, касаеща Буюк.

Впоследствие, след опита за преврат в Република Турция, по искане на посланика на тази страна у нас, е проведена моя среща с него в Съдебната палата. В хода на разговора съм поддържал категоричната позиция, че ново искане на турската страна за екстрадиция на Абдула Буюк със същите основания е недопустимо. Отклонено е предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят „Буюк“ да бъде дискутиран.

Подобни срещи с чужди дипломати, акредитирани у нас, са провеждани и по повод на много други случаи, свързани със законовите правомощия на прокуратурата в областта на международната правна помощ.

През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас.

Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура. Предаването на Буюк на турските власти е извършено по реда на Закона за чужденците в Република България, а не чрез екстрадиране. Статията в „Шпигел“ е предшествана от публикация с идентично съдържание и документи в Клуб Z /„България и ловът на гюленистите“, 15 – 16.07.2020 г., автор Димитър Ганев/. Без да коментирам целите на тези публикации и начина на предаването им в посочените български медии, мога ясно да заявя, че не съм допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

15.09 2020 в 00:51

Щом Цацаров ми се вижда цвете пред Гешев, затова че поне прави усилие да замазва миризливият си имидж с подобни изявления, значи смятайте колко сме закъсали. Гешев е точно гьонсурат, пукел и тъпунгер, сравнен с гореснимания очилат индивид дори, от къде ги намират все по-големи идиоти се потам, мафията има някакви бездънни изби, пълни със зависими орки...