Шпигел: Борисов е слуга на Ердоган, нарушил е международни правни принципи

OFFNews 14 септември 2020 в 10:39 9832 1

Германското издание "Шпигел" публикува разследване със заглавие "Как българският премиер се превърна в слуга на Ердоган", в което подробно разказва как министър-председателят Бойко Борисов и вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров, сега шеф на КПКОНПИ, в нарушение на международните конвенции и правила са преследвали политически противници на турския държавен глава.

Германското издание подчертава, че досега една държава от ЕС е била пощадена от тирадите на турския държавен глава - България. Както и че Ердоган и българският премиер Бойко Борисов имат специално приятелство.

В публикацията се визира екстрадирането на Абдулах Бююк, който се смята за финансист на "ФЕТО" – организацията на проповедника в изгнание Фетхуллах Гюлен, основният опонент на режима в Анкара.

Шпигел разказва за среща между турския посланик и Цацаров, на която изглежда, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Според изданието турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране.

"Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая", пишело в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция, разкрива реномираното германско издание.

Според "Шпигел" заключението от тайните съобщения, получени от турското посолство в София е, че "Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране".

Изданието твърди, че по този начин Борисов е помагал на Турция да преследва политически опоненти, а това нарушава международни конвенции.

Според "Шпигел" приятелството на Ердоган очевидно има цена. Медията припомня, че след услугите си в наршение на международните конвенции, турският президент през март изпрати хиляди мигранти по границата с Гърция, но не и към България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12761

1

cepcem

14.09 2020 в 11:02

Ми, кат си свикнал да си даваш г.за на всички, в един момент някой ти потърсва сметка. Безпринципната външна политика не оцелява много дълго. Особено, когато се намираш на кръстопът.
 
X

Подкастът на OFFNews