Quantcast

Царят: С нежеланието си да гласуваме, облагодетелстваме статуквото

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2014 в 14:56 2437 8

"С нежеланието си да участваме в изборния процес просто облагодетелстваме статуквото, което е неприемливо за голяма част от обществото. А единствено ние имаме силата да го променим, гласувайки".

Това заяви в свое обръщение, публикувано на сайта му, бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

В публикацията си той апелира гражданите да гласуват на предстоящите в неделя парламентарни избори. Сакскобургготски подчертава, че думите му може да звучат банално, но "ниската избирателна активност не е просто една статистика" и случващото се е неприемливо за страна-членка на ЕС.

"През последните години се наслушахме на това как няма алтернатива на сегашните политически субекти у нас. Алтернативата няма как сама да се появи, ако ние не сме активни като граждани при избора на управляващите. Политиката е динамична материя", посочва Сакскобургготски.

Бившият премиер посочва още, че в момента страната се нуждае от създаването на правителство с широка политическа и обществена подкрепа, което да си определи не повече от три, четири приоритета, като един от тях трябва да е решаването на проблема с КТБ.

Публикуваме текстът на призива на Симеон Сакскобургготски без редакторска намеса:

"Вече стана традиционен предизборният ми апел за висока избирателна активност. Ще продължа да настоявам и за предстоящите избори, че масовото гласуване е начинът да си гарантираме по-реална представителност. Зная, че обществото ни е объркано и отегчено от острата конфронтация между политическите сили и звучащите безогледно популистки обещания на ново излюпили се политици, в това число и някои, които си приписват монопола на патриотизма.

През последните години се наслушахме на това как няма алтернатива на сегашните политически субекти у нас. Алтернативата няма как сама да се появи, ако ние не сме активни като граждани при избора на управляващите. Политиката е динамична материя. С масовото си участие на избори спомагаме именно за по-широко народно представителство в Парламента, а оттук и за по-голяма вероятност за формирането на стабилно правителство. Нашата небрежност, омерзение или апатичност към изборния процес води само до преповтаряне на резултатите от предишните избори, тъй като редовно се мобилизират твърдите ядра на по-големите партии. Така с нежеланието си да участваме в изборния процес просто облагодетелстваме статуквото, което е неприемливо за голяма част от обществото. А единствено ние имаме силата да го променим, гласувайки.

Думите ми може би звучат банално, но ниската избирателна активност не е просто една статистика. Тя всъщност вреди на демокрацията и може да подтикне към появата на авторитаризъм. Това за страна от Европейския съюз през 21 век е меко казано неприемливо.

Обезпокоен съм от все по-често срещаните призиви за „твърда ръка” в управлението, и че принципите на либералната демокрация едва ли не са навредили на страната ни. Същите тези принципи, благодарение на които сме членове на ЕС и имаме действаща пазарна икономика, да не говорим за придобитите граждански свободи. Разбирам, че политическата криза, която преживяхме през лятото, създалата се нестабилност и в банковия сектор, будят недоверие у хората. Това за съжаление се използва от някои политически среди, които лековато вадят рецепти за справяне с проблемите. Би било драматично след всички положени усилия през изминалите години българското общество да се върне към остарелите вече прийоми на авторитарната власт. Популизмът е също толкова вреден и опасен за обществото и между другото е преддверието към авторитаризма. В глобализирания съвременен свят, кой би обърнал внимание на една ксенофобна, изолирана България, с кои капитали ще се създават работни места, къде бихме изнасяли производството и как бихме постигнали икономически растеж в тази изолация?

Крайно необходимо е формирането на правителство с широка политическа и обществена подкрепа, което да определи не повече от три, четири приоритета. Трябва да бъдат създадени условия за изграждане на дълготрайни и принципни коалиционни споразумения между отговорни политически субекти. Стабилността на бъдещото управление днес е ключова за България, за да се проведат належащите промени по редица болезнени въпроси – съдебната система, образованието, здравеопазването и енергетиката. Ето, да вземем един пример – ситуацията с КТБ е оставена да бъде решена след изборите, а това е финансов въпрос, за който законът е предвидил конкретни действия. Но вместо те да бъдат незабавно приложени, въпросът за спестяванията на хиляди хора е оставен да бъде решен политически. Неслучайно Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България именно заради неспазване на принципа за свободното движение на капитали. Комисията очаква да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право.

България се нуждае от решителни и с визия управляващи, които да прилагат силата на закона, а не вечно да се оправдават с „грешките” на предишните правителства. Да имат смелостта да управляват за доброто на обществото, а не само водени от желанието си да бъдат преизбрани.

Затова вместо емоционално да възприемаме предстоящите избори и просто да се „сърдим” на политическата класа, нека с разум да се вслушаме в посланията на кандидатите, да проучим досегашната им траектория, да ги преценим по делата им и всички да излезем да гласуваме на 5 октомври за бъдещето на страната".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2014 в 23:05

право е величеството

30.09 2014 в 20:12

Този шашкънин не е цар, не е бил цар и няма да бъде! Бил е престолонаследник, докато комунистите не са отменили монархията в България. След това е станал симо от Враня. Унизително е да наричате това същество цар в една република. Който е убеден монархист да събере единомишленици, да направи партия, да спечели над две трети от гласовете в Народното събрание и да си направи царство. А дотогава - майната ви примитивска! Простаци!

30.09 2014 в 19:30

Най-големият грях на Симеон Борисов, или бай Симо, е пробутването на мазната банкянска филия в политиката. От един прост охранител, бивш милционер член на БКП, физкултурник, псевдокаратист, бодигард, направи премиер.

Това е втория почти подобен случай след Иди Ами Дада, който от обикновен сержант в дребнобританската армия стана генералисимус, но пък на всичкото отгоре оня беше дебел човекоядец и имаше някаква коса, докато нашия е само дебел и плешив.

Омерзен съм.

30.09 2014 в 18:51

Царят е виновен, Костов е виновен, ЕС и демокрацията също. Само простоватият български народ е невинен.

30.09 2014 в 18:33

това лице се нарича Симеон Сакскобурготски

Имайте малко уважение към себе си като медия, оХнюз!

30.09 2014 в 16:42

царю честити добър ден -> да хеба мадритското крадливо недоразумение, ей прокълнат народ сме и на цар не случихме!!!

30.09 2014 в 15:41

Царският лицемер пак се обади от нафталина. А като пестеше пари от бензин и не гласуваше? И без царски напътствия знаем какво трябва да се прави.

30.09 2014 в 15:40

Хайде още един мушмурок изкараха да подгрява тъпанарите-гласоподаватели.
Крадлив Симо що не обясни първо - като гласувахме 25 години, това "статукво" да не падна от Марс?