''Царевна'' ще напусне Мариупол следващата седмица

OFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 17:08 935 0

Корабът "Царевна" най-вероятно ще напусне пристанището в Мариупол, където все още е блокиран, следващата седмица, обяви външният министър Теодора Генчовска на брифинг в Министерски съвет.

Вчера Москва призова България да си прибере кораба "Царевна". Днес външният министър обясни, че руските официални власти са установили контакт с българското посолство в Москва по отношение на възможността корабът да се изтегли от пристанището в Мариупол.

По думите на Генчовска руската страна е информирала само Световната морска организация за възможността блокираните плавателни средства да се изтеглят през сини коридори от пристанището:

"Защото корабният собственик трябва да осигури нужния екипа на "Царевна". Нали знаете, че преди време бяха евакуирани 14 моряци, като в момента има петима на кораба, така че ще бъде необходимо допълнителен екипаж, за да бъде изведен кораба. По информацията, която обменихме с колегите, се очаква, може би следващата седмица корабът да излезе от пристанището."

По-рано днес от фирмата-оператор на кораба "Царевна" съобщиха пред БНР, че няма проблеми с екипажа. Останалите на борда капитан и моряци са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането на плавателния съд от пристанището в Мариупол, уточниха от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X