Москва призова България да си прибере кораба Царевна

OFFNews 26 май 2022 в 20:23 5444 0

Русия призовава Международната морска организация и дипломатическите мисии на редица държави, сред които и България, да окажат влияние на собствениците на чуждестранни кораби в пристанището на Мариупол, за да ги изведат до местата по постоянна регистрация.

Това заяви началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС и БТА.

"Призоваваме дипломатическите представителства на България, Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция, Ямайка и Международната морска организация да окажат ефективно влияние върху собствениците на намиращите се в пристанището на Мариупол съдове да ги изведат до местата по постоянна регистрация", каза Мизинцев.

Той уточни, че шест чуждестранни товарни кораба остават в пристанището на югоизточния украински град на Азовско море, който бе превзет този месец от руснаците и подкрепяните от нея сепаратисти в Донецка област.

"Въпреки условията, създадени от руската страна за безопасно излизане на шест чуждестранни кораба за сухи насипни товари, блокирани преди това от Украйна: "Царевна" (България), "Азбург" (Доминиканска република), "Смарта" (Либерия), "Блу Стар" (Панама), "Азов Конкорд" ( Турция), "Лейди Аугуста" (Ямайка), от водите на Мариупол, ръководствата на страните, от (които са) компаниите, притежаващи (тези) съдове, все още не са предприели мерки за изтегляне на корабите", каза Мизинцев.

Той обяви, че специалисти от руския Военноморски флот са елиминирали опасността от мини в акваторията на пристанището на Мариупол.

"В резултат... цивилни кораби може безопасно да използват пристанището“, каза руският генерал. Той обърна внимание, че вчера сутринта руските въоръжени сили са отворили в Азовско море морски хуманитарен коридор "с дължина 115 мили и широчина 2 мили", който функционира денонощно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови