Търсим пари от Европа за по-добри условия в затворите

OFFNews 06 април 2014 в 11:09 2445 2

Европа ни критикува за условията в затворите.

"Европа продължава да иска реформа в нашите затвори, тъй като не се спазват редица изисквания от наша страна", призна зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов в интервю пред Нова телевизия.

Той обяви, че България се опитва да привлече пари от европейския финансов механизъм, за да подобри условията в местата за лишаване от свобода.

"Норвегия плаща за три предефинирани проекта, по които бенефициент е Главна дирекция по изпълнение на наказанията. Тези проекти са на стойност 3 720 000 евро.

Първият проект е подобряване на стандартите в затворите и арестите. Този проект включва шест дейности, сред които ремонт и обновяване на затворническо общежитие в Дебел, което е с 450 места", уточни зам.-министърът.

В България има около 8 800 души с присъди или с мярка за неотклонение задържане под стража в затворите. В цялата страна има 12 затвора и 1 поправителен дом. Затворите имат 23 общежития, от които 19 от открит тип.

"В момента сме постигнали жилищна площ от 4 квадратни метра за затворниците, което се доближава до изискванията. Проблем е и наличието на санитарни възли в стаите", каза Ангелов.

На среща с зам. министъра на правосъдието на Норвегия Ангелов е разбрал, че издръжката на един затворник там е 300 евро на ден, а у нас толкова е издръжката на затворник на месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови