Търговски дружества в ''Златни пясъци'' със сигнал срещу варненския кмет

OFFNews 26 април 2023 в 14:43 1179 0

Иван Портних

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Портних

Три търговски дружества, които са собственици на инфраструктурата в курорта „Златни пясъци“, сезираха окръжната и върховната административна прокуратура срещу действия на варненския кмет Иван Портних.

В сигнала си "Златни пясъци", "Паркстрой Златни пясъци" и "Голдън турс" твърдят, че той е възпрепятствал издаването на разрешения за разполагането на преместваеми търговски обекти (бараки) на територията на курорта, по схеми, одобрени от ресорното Министерство на туризма.

Исканията на дружествата са подадени през март миналата година, но получили отказ от местната община. След съдебно обжалване от страна на фирмите, административния съд отменил отказите на община Варна и ги върнал на администрацията за произнасяне съобразно изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие.

И до момента обаче решенията не са изпълнени, съобщава в позиция изпълнителният директор на „Златни пясъци“ АД Кирил Кирилов.

Отговорен за издаване на разрешенията е главният архитект на общината Виктор Бузев, чиято оставка кметът на града Иван Портних поиска, а след това и отстрани от длъжност само преди дни. Като един от мотивите за това е точно казусът с бараките в Златни пясъци и, че главният архитект направил опит да издаде разрешителни за разполагането на бараките в курорта. Именно това, което Бузев е бил задължен да извърши според съдебните решения, едно от които е потвърдено и от Върховния административен съд.

В същото време, според сигнала на дружествата до прокуратурата, които цитират думите на варненския кмет от брифинга, на който той поиска оставката на главния си архитект, Портних е наредил на Виктор Бузев да откаже издаването на разрешителните и да извърши незаконосъобразни действия, „с пълното съзнание, че тази заповед противоречи на закона“, пише в сигнала.

В него се твърди още, че в началото на април били поканени да получат разрешителното си в община Варна, но в последният момент се оказало, че „следва разрешението да бъде одобрено по нов ред, приет от общинската администрация“ и практика такова няма.

В средата на март от Министерството на туризма също обявиха, че ще направят проверка по казуса с разполагането на бараките в комплекса, написа тогава в профила си във фейсбук служебният министър Илин Димитров, който преди да поеме ведомството беше председател на Варненската туристическа камара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика