Танева: Всички къщи за гости са били проверени на 100%

OFFNews 01 март 2021 в 19:19 1619 0

Темата за къщите за гости – не е имало друг управленски мандат, при който злободневни теми са били обект на проверка 100%. Всички къщи за гости, извън всички правила, регулации, които Комисията ни задължава и ние изпълняваме, ние сме проверили на 100%. Това никой не го е правил.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева пред бТВ за скандала, известен като "Къщи за тъщи".

"Къщите за гости като приеми предвид възможните изкривявания, които могат да се допуснат, още в първия си мандат като министър, прием не съм отворила. Тези къщи за гости са от първия и единствения прием в началото на програмата и част от тях наистина имаха проблеми. Това не е изключение, защото проблеми има и по други мерки", обясни Танева.

По думите й част от бенефициентите, които са били санкционирани след проверките на къщите за гости, са получили санкциите си не защото не са функционирали като къщи за гости, а защото заявените от тях приходи не са достигнали в бизнес плановете, с които са кандидатствали. "Това е една прогноза и то направена доста време назад. Част от тях си търсят правата в съда", подчерта ресорният министър. 

"Ако е имало шест или седем случая или къщи, по някакъв начин, свързани с някое политическо лице, част от тях при вторична продажба, останалите са санкционирани заради непостигане на заложените цели, така че ние се наказахме самите повече", категорична е Танева.

За протестите през лятото министърът посочи, че е показателно, че ГЕРБ печелят сега частичните местни избори в Мъглиж. "Не е възможно да има манипулиране на изборните протоколи, защото те се изготвят в секциите в присъствието на представители на всички партии. Всякакви внушения за такива измами са изключително вредни", каза тя.

Относно съмненията, че миналата година не е имало чума по свинете Танева заяви, че това се казва от същите хора, които сега твърдят, че няма COVID-19. "Фактите говорят - една година след плана, който приехме, няма чума по свинете в нито едно стопанство, за разлика от Румъния, където чумата продължава да вилнее. Ние се справихме бързо", добави още министърът на земеделието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови