Таков: Трябва да спрем с вътрешнопартийния канибализъм. В София работим за единението на БСП

OFFNews 25 август 2022 в 00:05 1013 0

Иван Таков

Снимка БСП-София

БСП успя да защити важни решения за българските граждани, според Иван Таков

Трябва да спрем с вътрешнопартийния канибализъм. Тази "новост" фатално деморализира местните структури на БСП, а те ще носят най-голямата тежест в предизборната кампания. Не им трябва втори фронт в тила. Преди да има претенции да обединява лявото, партията трябва да е решила своите програмни и организационни задачи в контекста на новите обществени отношения. Това каза председателят на БСП – София в доклада си пред делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на партията. Основната задача на днешното заседание е столичните социалисти да подредят кандидати за народни представители за 48-ото Народно събрание от трите софийски МИР-а.

По думите му Четворната коалиция е станала възможна след тежки компромиси за участващите партии. „За нас това беше ревизия на Резолюцията на 50-ия Конгрес на БСП от септември 2020 г., според която колаборацията "ляво - дясно" обезличава лявото и смъква влиянието на левите партии сред техните избиратели, а хората на труда остават без свое политическо представителство“, обясни той.

Таков изтъкна, че социалистите трябва да тръгнат към предстоящите избори със самочувствие за добре свършена работа. „В условия на сложна коалиция и влошаваща се социално-икономическа и международна обстановка, БСП успя да защити важни решения за българските граждани“, отбеляза лидерът на столичните социалисти.

Той посочи, че сериозната социална програма на кабинета Петков всъщност се дължи на системните усилия на представителите на БСП в правителството. „Благодарение на усилията им в тази посока много семейства посрещнаха по-леко миналата зима. БСП подкрепи и българския бизнес в борбата с високите сметки за енергоносителите“, припомни Таков.

Председателят на БСП – София не спести критиката, че липсата на приета управленска програма бе слабост на коалицията. „Не бива да подценяваме и редицата случаи, в които премиерът Петков и вицепремиерът Василев вземаха крайни решения от името на цялото правителство, поставяйки коалиционните си партньори пред свършен факт“, припомни Иван Таков.

В анализа си той каза, че появата на много нови и без политически опит хора в парламента се отрази зле на законодателните инициативи. „За съжаление, БСП със своето представителство в Народното събрание не успя да компенсира този недостатък“, констатира Таков.

Според него е била пропусната възможността България, като единствената славянска и православна страна в Европейския съюз, да бъде посредник за решаване на военния конфликт в Украйна.

Председателят на БСП – София е убеден, че решението на Кирил Петков и Асен Василев за прекъсване на отношенията с "Газпром" изправи България пред два проблема – неосигурени количества газ за зимата и рязко повишаване на цената на тази суровина. Това ще удари цели сектори на българската икономика и освен студена зима, ще доведе до фалити и загуба на хиляди работни места. „Добре е, че партийното ръководство на БСП подкрепя усилията за възстановяване на диалога с "Газпром", каза Таков.

Той бе категоричен, че не носи полза и продължаващото противопоставяне с президентската институция. Взаимните нападки и обвинения между предходното и сегашното правителство са вредни и допълни, че в служебния кабинет участват министри, заместник-министри и областни управители, които са кадри на БСП с доказан опит и експертност.

Лидерът на БСП – София заяви, че в Градската партийна организация през последните шест месеца се работи за постигане на единение и определяне на важните задачи в работата на районните партийни организации.

„Винаги сме настоявали БСП на централно ниво да напише ясна програма за развитието и управлението на българските общини. Тази програма ще я легитимира като партия, която се стреми в управляваните от нея общини, да се съхранява и ефективно да се управлява общинската собственост, да се гарантират евтини и качествени комунални услуги, които да се предоставят от общински дружества и предприятия“, изтъкна Иван Таков, който е и председател на групата на „БСП за България“ в СОС.

Той се спря и на работата на общинските съветници, като каза, че през изминалия политически сезон групата на БСП в Столичния общински съвет със своите действия е продължила да отстоява мястото си на най-голямата и последователна опозиционна сила. „Нееднократно сме заявявали, че при решаването на важните за софиянци въпроси Градската организация на БСП никога не се е задоволявала с удобната роля на "глуха опозиция", а се е стремила да предлага работещи и полезни решения“, категоричен бе Таков.

„Само и единствено, ако постигнем пълна мобилизация и синхрон в работата на всички звена в изборния процес, тогава можем да видим резултат, който ни удовлетворява и ни приляга като най-голямата организация в БСП. Това ще ни даде самочувствие и сила да атакуваме местната власт в София догодина и да сме част от новото управление на града“, каза в заключение Иван Таков пред делегатите на Градската конференция на БСП – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови