Тагарев: Зеленски поиска всичко без летателни средства (обновена)

Проектобюджетът за 2023 г. беше отхвърлен от парламентарната комисия заради парите за отбрана

Ружа Райчева 07 юли 2023 в 10:08 2273 2

Тодор Тагарев в Министерски съвет

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тодор Тагарев в Министерски съвет

Украинският президент Володимир Зеленски е предал списък с въоръжение и боеприпаси, нужни на украинската армия, по време на посещението си в България, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев преди извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана, което тази сутрин отхвърли проектобюджета за 2023 г. заради частта за отбрана.

На въпрос дали Зеленски е поискал ПВО системи, тежка бронирана техника, брегови ракетни комплекси Тагарев отговори: "Всичко, без летателни средства", съобщава БНТ.

Досега България е изпратила една хуманитарна и една военнотехническа помощ. В напреднал етап е подготовката за втора военнотехническа помощ.

По-късно по време на блиц контрол премиерът Николай Денков каза, че ще бъде изпратено само това, което не ощетява българската армия и въоръжение. Той беше категоричен, че не се обсъжда изпращането на каквато и да е жива сила в Украйна, включително на медицински лекари и сестри. 

"Става дума за обучение на украински лекари и медицински сестри тук, в България като част от военната помощ за Украйна", каза министър-председателят и поясни, че в момента се водят разчети как може да се изпълни искането на Зеленски. 

По време на заседанието на комисията по отбрана Тагарев представи проектобюджета, в който са заложени 3 млрд. и 209 млн. лв. разходи. Заделените за отбрана средства са 2% от БВП. Министърът поясни, че за попълване на незаети щатни бройки са предвидени 33 млн. лв. В момента 19,7% от общия щат на армията не е зает. Проектът в частта за отбрана беше отхвърлен с гласовете на депутатите от "Има такъв народ", които гласуваха "против" и на "Възраждане" и ДПС, които гласуваха с "въздържал се".

Вчера проектоюджета на финансовия министър Асен Василев мина на първо четене във финансовата комисия. В него е заложен дефицит от 3% (4.582 млрд. лв.), с което страната ще отговаря на критериите за влизане в еврозоната. Приходната част ще бъде завишена с 3.526 млрд. лв. От тях 780 млн. лв. са допълнителни приходи от дивидентите на държавните дружества. Макроикономическата прогноза предвижда растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8% тази година, а догодина да има ускорение до 3,3%.

По-късно през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че ако Тагарев изпълни искането на Зеленски, това означава българската отбрана да бъде напълно обезкостена и лишена от боеспособност. Тя каза, че БСП ще внесат проекторешение, с което предлагат всичката военна помощ, която ще се изпрати на Украйна, да бъде публично оповестена, както и всяко решение за изпращане на помощ да минава през Народното събрание. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

07.07 2023 в 11:57

Щеше да има истински ръст на икономиката ако правителствата на България от последните 2-3 години системно не вземаха решения в ущърб на Българския бизнес в сферата на вноса и износа, който продължава да търпи огромни щети дори и към този момент с умишлено издадени заповеди за заботаж на търговията при внос и износ (не зърнарите имам предвид).

1. Неписана забрана и инструкции в цялата страна да не се прилага режим 4200 от Агенция митници - загуби милиони-дори милиарди за хазната и пренасочване на големите вносители в съседни държави Гърция и Румъния

2.Само някои справки ако журналисти искат да направят истинска статия
ЗАМ-1746/27.11.2019
ЗМФ-30/14.01.2020
Тези заповеди са свързани с вдигане на цените при внос по измислени критерии и увеличаване на инфлацията при огромен брой стоки.
Най лошото е, че същите хора все още са шефове в Агенция митници и приятели на сегашния Финансов Министър и скоро няма да ги махнат от тези постове.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки