Свиленски: Заставаме зад жителите на Кресна

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2019 в 16:31 1033 0

Ние няма да допуснем държавата да упражнява натиск - върху който и да е български гражданин, в която и да е българска община, една седмица преди изборите.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" и член на Националния предизборен щаб Георги Свиленски след среща с досегашния кмет на Кресна и кандидат за нов кметски мандат в общината Николай Георгиев. Свиленски бе в малката община по повод сигналите на десетки граждани, че полиция влиза в домовете им, за да проверява адресната им регистрация.

Кандидатът за кмет на Кресна обясни, че от седмица, вместо да се провежда нормална предизборна кампания, в града обикалят шест полицейски екипа, които са изпратени по жалба на представители на ГЕРБ. "Полицаите влизат по няколко пъти в къщите на хората, включително в тъмната част на деня, и без да се съобразяват с конкретната ситуация, притесняват по безпрецедентен начин гражданите", обясни Георгиев и заяви, че това се прави няколко дни преди изборите. Той припомни и местните избори през 2015 г., когато в малката община под Пирин се изсипа жандармерия, без да има каквато и да е необходимост от това. 

Избирателните списъци и регистрацията на гласоподавателите е извършена преди шест месеца и държавата имаше всички инструменти да провери кой и как се е регистрирал в този период, а не да го прави в седмицата преди изборите", коментира Гeорги Свиленски. Той бе категоричен, че БСП не се противопоставя срещу това - органите на реда да защитават гражданите и техните права да гласуват свободно и честно. "Заставаме зад жителите на Кресна и техните права и няма да допуснем върху тях да се упражнява натиск, да бъдат заплашвани и предупреждавани, да бъдат принуждавани да подписват протоколи, предупредителни и каквито и да било, без да имат основание органите на полицията и други органи на държавата да правят това", заяви Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови