Свиленски не признава да е спряган за министър. Сачева: Беше

Кристина Минчева 07 юни 2023 в 12:06 2588 0

Георги Свиленски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георги Свиленски от парламентарната група на БСП

Депутатът Георги Свиленски (БСП) призова Бойко Борисов да не лъже, че са били предлагани министерски постове на левицата с първия мандат за съставяне на правителство.

„Борисов да не лъже и да не ползва БСП като индулгенция за безпринципното им правителство “, каза той в кулоарите на парламента.

Коментарът му е във връзка с твърдението на Деница Сачева, че Свиленски е бил спряган за регионален министър при разговорите за първия мандат за кабинет, а Гроздан Караджов - за транспортен министър.

Свиленски увери, че БСП никога не е говорила за министри, за състав на Министерски съвет и за имена за бъдещ кабинет.

„Интригите, които се опитва да вкара Борисов, са единствено заради това да се отклони вниманието от поискания му депутатски имунитет и заради коалицията на позора, която съставиха с „Продължаваме промяната“, подчерта Свиленски.

Той заяви, че БСП биха подкрепили в пленарна зала свалянето на депутатския имунитет на Бойко Борисов.

Малко по-късно зам.-председателя на ГЕРБ-СДС Деница Сачева отново заяви, че е имало преговори с БСП, които са стигнали до напреднала фаза. Някои от тях не са се водили пред медиите, като са били обсъждани социални политики. Сачева заяви, че тогава от ГЕРБ са отказали да приемат предложението за преизчисляване на пенсиите, тъй като това би струвало 11 млрд. лв.

„Смея да твърдя, че преговорите бяха в доста напреднала фаза. Обсъждани бяха имена за министри, включително и на Свиленски“, коментира Сачева, като уточни, че нищо не е било окончателно решено.

След като БСП отказа да подкрепи първия мандат, от ГЕРБ преценили, че със 116 депутати няма как да имат стабилно правителство и няма да съберат парламентарна подкрепа, затова са направили това, което е възможно, каза още Сачева.

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ беше лаконичен и заяви, че не е било обсъждано да се даде регионалното министерство за ИТН, нито името му е спрягано за министерски пост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!